%
%
Tagy: mezinárodní
Otevřít v čase, kdy z mapy gastronomie restaurace spíš mizí podnik nový znamená naději
Tím spíš, když se nejedná o podnik ledajaký. Což je patrné už ze samotného jména – Sensa Fine Food Bistro. V Truhlářské ulici se totiž v režii společnosti Orea zrodil svým způsobem nový fenomén.
Mluvit o „bistru“ je přinejmenším zavádějící. Sensa lze bez uzardění zvát finediningovou restaurací v pravém slova smyslu.
Vše začíná sotva vstoupíte. Obejme vás noblesně řešený interiér, jenž vystavuje na odiv eleganci vpravdě pronikavou. Nevelká prostora hned za vchodem, hlavní místnost s dopředu otevřenou kuchyní a ještě komorní salonek v suterénu. Vše je podřízeno tomu, aby se host cítil uvolněně. Natěšeni registrujete do detailů působivý výzor Bez nadbytečných efektů.
Zůstaňme však dnes v centru všeho dění. Ústřední lokál svou promyšlenou kompozicí působí při vší moderně lehce starosvětsky. Páteří je centrální řada stolků propojená z jedné strany pohodlnou lavicí. Sezení lze volně kombinovat podle počtu hostí počínaje „dvojkami“. Přes sezení v řadě přitom vůbec netrpíte pocitem stísněnosti. Útočí na vás totiž vše, co je zde k vidění. Od působivého vyvedení stěn, přes pohled do komorní letní zahrádky ve vnitrobloku. Pod poutavými svítidly – připomínají ještě neoděné kostry honosných klobouků dam na dostihovém závodišti v Ascotu – lze sledovat jedinečný biograf v kuchyni. Protože neslyšíte o čem je tam řeč, evokuje něco z éry němých filmů. S tím, že nejde o grotesku, ale mimořádný program o zrodu každého objednaného jídla.
Tím se dostáváme k hlavnímu tématu, nabídce krmí. Oba lístky hýří nápaditostí a lákajícími položkami. Salátu z mladého špenátu, krevety, piniové oříšky a parmazán kupříkladu. Asijské vstupy – Zdeněk Křížek je totiž vyznavačem tamní kuchyně, dlouho s ní vlastně pracoval – představují mimo jiné zauzený tempeh a restovaná zelenina. Japonské Tonkatsu – smažená vepřová kotleta, rýže, kořenová zelenina nám může být právě pro použité vepřové blízké. Královnou nabídky bude však patrně chobotnice. Grilovaná s pastinákem, brokolicí a omáčkou z červeného vína. Ač je k mání téměř všude, na takovou jako umějí zde hned tak nenarazíte. Určitě si můžete vybrat také z grilu, vepřová pluma Iberico s některou z omáček nezklame.
Ještě by toho mohlo zaznít hodně, o dezertech – mangovém lassi – šafrán granátové jablko za ostatní – lákajících i mnoho chlapů. Také o neotřelé vinné kartě. Nebo o tom, že ač do Senovážné ulice téměř nezabloudí slunce v Bistru panuje díky prosklené střeše vlídné měkké denní světlo.
Hlavní je ale něco jiného. Šťastné setkání společnosti Orea se Zdeňkem Křížkem dalo vzniknout vlajkové lodi flotily mnoha jejích pohostinských objektů v zemi.
Je však třeba ještě zmínit Jana Číhala, který zdejší koncerty diriguje. Vlastně si kompliment zaslouží celý tým restaurace, dodává jí pohodu a pocit, že tu všichni jsou právě pro vás.
Sensa Bistro se krátce po otevření stává majákem na cestě k znovuvzkříšení gastronomie vyšší třídy.