Co se změnilo v jedné z nejoblíbenějších pražských restaurací zaměřených na asijské kuchyně kromě šéfkuchaře? O tom, že Andy Tan střídání za Shahafa Shabtaye s přehledem zvládne, asi nebyl důvod pochybovat. Otázkou je, jaký dopad to mělo na charakter podniku v pražských Holešovicích. Obraťme tedy nové menu naruby a poručme si novinky, které se v něm objevily.
Při rozhlédnutí se lokálem, upoutává jedno: míchané nápoje jsou k vidění téměř na každém stole. Nad lístkem si proto můžete dopřát doušek některé z neobvyklých barmanských kombinací, jako je třeba vodka se saké, kokosovým mlékem, limetkou, liči a marakujou. SaSaZu dostane v narudlém přítmí obřích svítidel provokující výzor, téměř až eroticky podmaňující.
V menu je častým magnetem ke startu do skladby labužnického večera polévka ko pi pi. Humr, krevety a ryba na balinéský způsob naznačují chutě, v nichž se bude krmě odvíjet. Odér je jakousi směsí všech přístavních vůní, v nichž kromě řas a slané vody hrají prim dary moře. Silné, ostře vypointované entrée vůní potvrdí vzápětí první sousto. Svěží maso se prezentuje jasnou chutí a nabízí přehlídku toho, kterak umí být kuchyně kontinentu barevná. A při vší pestrosti úžasně harmonická. Jakási specifická varieta asijské bouillabaisse, kde omáčku rouille nahradilo česnekové miso, místo bylinkových krutonů pokrm doprovázejí minitoasty. A samozřejmě: paleta chutí je přinejmenším dvakrát umocněná.
Další chod může být ze sekce Flame, krmí v žáru zrozených. Bangkokský hovězí salát je povedenou demonstrací toho, co dokáže oheň spolu s pánví wok. Masu krátké setkání s plamenem ponechává všechnu šťavnatost, přitom ho však přivádí k báječné měkkosti. Arašídy, karotková chilli omáčka a nezbytný koriandr ověnčují hovězí živým nádechem exotiky. Chutě se proplétají, utkávají s masem, aby je ozvláštnily, a o to, aby doznívání nevycházelo jako příliš ostré, se stará avokádo. Vyzrálé tak, že v konzistenci i projevu připomíná máslo. Postaví se proti chilli a umravní odcházení sousta do hladké, příjemně pálivé vlny. Pokrm si proto vyžádá další nápoj, může to docela dobře být jedno z řady asijských piv, vůbec ne špatných.
V recepturách segmentu Flame ještě zůstaňme. O zájem si vemlouvavě říkají jehněčí kotletky Bollywood s lilkem, květákem a kari massaman. Růžičky květáku tonou v hutném, sametovém kari, z kotletek prýští po skousnutí šťávy a intenzivní chuť „dětské“ skopoviny pohlazené omáčkou massaman s chutí tamarindu, skořice či koriandru. Lilek spíš tlumí ataky ostatních vstupů, které se snaží převzít prim, ale ladění skladby chutí to nedovolí. Jehněčina tak s parádním průvodem vyslanců asijské kuchyně skýtá osvěžující obrázek novinek v SaSaZu.
Pro větší efekt je dobré jehněčí uchopit za žebírko a konzumovat jako fingerfood. Určitě zaregistrujete výraznější chuť masa přímo na kosti. Příjemnou fanfárou živosti se v závěru předvede ještě máta.
Doufám, že vám zbylo ještě místo na dezert. Jejich nabídka a kvalita rovněž povyrostly a byla by škoda některý nezkusit. Kokosovo-mangové bavarois bude to pravé. Téměř do pěny vyšlehaný krém omamující chuti, jakou dokáže nabídnout spojení kokosu a zralého manga, podtržené poměrně intenzivní bazalkovou redukcí. Paprsky složené na vrcholu do hvězdice připomínající kostru deštníku, který přišel o potah, jsou dílky koláče spekok. Tradiční, z vrstveného těsta upečený koláč, se nakrájí po délce na proužky a jimi se dezert dozdobí.
Takto postavené menu bez dlouhých slov zodpoví dotaz, kterak se podnik vyrovnal se změnou šéfkuchaře. Z celého pobytu v přívětivé atmosféře také jasně vyplývá jedno: rozdělení sil při přípravě a provozu bratislavské sestry SaSaZu nezanechalo na dění v Holešovicích žádné změny. Podnik je stále nabitý milou atmosférou, sice poněkud hlučný, ale se stále báječnou kuchyní a zvlášť roztomilými servírkami. A to je hned několik důvodů pro opakované návštěvy k nabití životní energie.