Strohé gotické zdivo, tu a tam oživené osvětleným barevným pruhem látky, dostalo novou výzdobu. Podsvícené plochy s vyobrazenými exotickými tvory se lehce chvějí a podpořené hudbou pralesa vyvolávají iluzi pohybu. Mravenečník tančí nad termitištěm, kolibřík chvějivě víří ve vzduchu se zobákem hluboko ponořeným uvnitř květu. Brasileiro U Radnice stále žije.
Podobně to vyhlíží v lokále. Ať už v některé z oddělených prostor nebo v hlavní aule s rozložitým salátovým barem, všude cítíte vzrušení. Ti, kteří si odbyli čekání u baru, likvidují talíře mnohdy až „po sajtny“ naložené dobrotami. A věřte, je z čeho vybírat. Suši, ústřice, saláty, zauzený špek, nakládané olivy či třeba pomeranče s koriandrem. Anebo kedlubnový salát s krevetami. Ale pozor, to hlavní teprve přijde.
Kolem stolů neustále krouží muži s grilovanými řezy masa, vonícími a uprostřed růžovými jako kůže selátek. Mladíci jsou milí, dokážou svůj kus masa dobře prodat, ať mají na svých nožích nabodnuta kachní prsa s čerstvým tymiánem, vepřovou panenku na rozmarýnu, či třeba jehněčí kýtu. Jistě si pochutnáte. Stojí však nechat si něco místa na vrcholy, které zosobňuje především hovězí maso – cupím s volnějšími vlákny z hrbu brazilského býka ovoněný bylinkami, spodní část hovězí kýty coxăo mole protýkaná sýrem. Někomu se více zalíbí ve fraldinhe, části hovězího pupku přetékající šťavami, jiného nejvíce osloví alcatra, jinak vrchní část hovězí kýty, bohatě pokrytá parmezánem. Fajnšmekři ocení picanhu s ještě se škvířícím prstýnkem tukového krytí po obvodu růžového masa. Jak je ctěná libost, určitě svůj prioritní řez objevíte i vy.
Pokud se vám grilovaná masa přijdou trochu monotónní na to, abyste svou návštěvu opakovali, potom vězte jedno. Pestrost obstarává nabídka z jiných chovatelsky proslavených zemí – obou Amerik, Austrálie, Nového Zélandu nebo třeba Irska. Jste-li jen trochu trénovaní, jistě zachytíte odlišnosti v chuti stejného kusu, pocházejícího z jiné chovatelské oblasti. Dokonce se vám to může stát tématem pravidelných návštěv a dalšího poznávání zdánlivě poznaného. Abych nezapomněl na vyznavače ryb a darů moře. I pro ty je zde připravena pestrá nabídka, denně se měnící.
K rituálu patří i úvodní caipirinha, sladká a mámící, lahev dobrého červeného z vybraných vinařství, napadá mě Merlot Volpi 2010 Salton Serra Gaúcha, nebo Quinta do Seival Cabernet Sauvignon 2012 Miolo, Campanha. To kdybyste chtěli okusit něco z Brazílie. Na lístku ale najdete i stejně báječné reprezentanty Chile, Argentiny, Uruguaye. Samozřejmě i vinařských velmocí staré dobré Evropy. S rybami si zase nejvíce rozumí Sauvignon blanc reserva 2013 Ventisquero, Chile – Casablanca Valley. Ten můžete mít i rozlévaný.
Když vám náhodou stepující mravenečníci zevšední, změňte lokál. Zajděte do Brasileira ve Slovanském domě, kde se ocitnete v reji vyznavačů hověziny daleko početnějším a náladě docela odlišné.
Atmosféra U Radnice násobená pozornou obsluhou a opojnými drinky je veskrze radostná. Ve chvilce jste chyceni na háček a čas od času neviditelným vlascem přitahováni do toho podzemního reje blaženosti. Není divu, neexistuje mnoho tak nakažlivých míst, která vám nejdou z mysli. Jedno tu ale dokážete jen těžko, ne-li vůbec. Objevit v tom karnevalovém mumraji soukromí pro šeptání něžných vět. Přesto však i ti, kdo si sem původně zavítali za tímto účelem, odcházejí spokojeni. Možná i přejedeni.