%
%
Tagy: kuchyně evropské a česká
Ode dne otevření patří restaurace Ungelt mezi nejvyšší gastronomickou špičku metropole
Donedávna však „jen“ díky zaměření na ryby a mořské plody. Ovšem tento stav se změnil, noví majitelé projevili přání nasadit na lístek také českou kuchyni. V takovém provedení, kdy by tradiční české receptury prošly současnými trendy. Jejich štěstím bylo, že si ponechali šéfkuchaře Petra Johna. On se dostal k české klasice v tom nejlepším možném provedení díky práci na jeho předchozím působišti. Tam se totiž tehdy chystaly první státní večeře v polistopadové republice.
Nemusel tedy nad ničím dlouze přemýšlet a na lístku v Ungeltu dnes host najde klenoty z historie české gastronomie zkušeným šéfkuchařem umně přetavené současnými trendy. Někde pozměnil vstupní suroviny, jinde je použil v jiném poměru. Ve všech případech navíc důsledně hledá ty nejkvalitnější produkty, které jsou u nás k mání.
Vše se podařilo a dnes vedle sebe na lístku stojí kalamár komandorský s fenyklovým salátem s citrusy, mátou a kumquatem a třeba 72 hodin tažený bok & panenka z českého čuníka, s hráškem a houbičkou z mrkve.
Protože původní mediteránní kuchyně je zde na mimořádné výši bylo nezbytné, aby česká část menu byla svým provedením stejně vysoko. Ukázalo, že šéfkuchař ví jak na to. Dokázal srovnat vše tak, že oba party jídelníčku jsou přinejmenším na téže úrovni.
Co na vás tedy dnes ve vnímavě designovaném středověkém prostředí, které přestavuje jednu z nejslavnějších etap dějin této země z rukou Petra Johna čeká? Jehněčí kotletka v pepřové krustě, 9 hodin dušené ramínko, mrkvové pyré, morkové krokety, karotka v seně – krom všeho dalšího. Za zmínku stojí ještě krémová polévka z říčních ráčků, zeleninové brunoise, plněná raviola račími ocásky. Raci u nás kdysi bývali pevnou součástí kuchařských receptur a nechyběli na žádné významnější tabuli.
V elegantních nenápadně luxusních interiérech původně raně gotických prostor se tak denně odehrávají stejně luxusní gastronomické večery. Vedle sebe stojí dva koncepty kuchyní, středomořské a české, oba v nadstandardním provedení. Zatímco našinec si dopřává receptur z mořských ryb, cizinci pak pronikají do kouzel českých specialit. Za oboustranné nejvyšší spokojenosti.
Pokud si tedy chcete vyšperkovat návštěvu metropole nebo užít kouzelný večer, potom Ungelt je k tomu nejvhodnější místo.