91%
91%
Tagy: česká a mezinárodní kuchyně
Je příjemné zjistit, že v neklidných vodách našeho pohostinství existují ostrovy pevně v nich zakotvené. Jakým je krom jiných Restaurant Goldie v táborském hotelu Nautilus
Honosný interiér se spoustou uměleckých děl může možná někoho odradit. Ovšem nedejte se jím zmást. Noblesa restaurace kontrastuje se středověkým výzorem budov na náměstí v sousedství hotelu. Jako byste překročením prahu vstoupili z výbušné historie revolučního města minulosti do okázalé nádhery paláců orientu. Uvnitř restaurace však čeká útěšlivé prostředí a současný vstřícný přístup perzonálu. Hlavně však nabídka kuchyně, kde Martin Svatek čeká, aby splnil každé vaše přání.
Goldie je už dlouho kompasem ukazujícím směr k současným trendům gastronomie. Přitom se však šéfkuchař drží českých jistot, které sice citlivě aktualizuje, původní charakter jim však ponechává. Ze svých cest s reprezentací Asociace kuchařů a cukrářů přiváží nové poznatky a vnímavě je aplikuje do neotřelých kombinací.
Příkladem za všechny budiž jeden z předkrmů – zadělávané dršťky s chorizo klobásou a smetanou. Zvláštní jemnost drobů, smetanou ještě uhlazená, naráží na španělské rytmy klobásy mnohavrstevných chutí. Ta se zkrotit nijak nedá a v soustu předvádí babylon ostřejších, živějších vstupů. Po první lžíci se může zdát, že povolné dršťky z chuťového spektra vytlačí kamsi do pozadí. Ovšem nic není dále od pravdy. Jakoby jejich sametový projev číhal, až se iberské vášně unaví, potom nastoupí, nijak násilně, o to však rozhodněji. Celé odeznívání se už odehrává v režii české části skladby.
Trochu to připomíná, jaoby si Slavoj Houslice pozval na přátelák slavnou Barku. I když situace po první půli vypadá na masakr, nakonec z toho vzejde smířlivá remíza. Což je vlastně velkým vítězstvím Svatkovým.
Apartní je i zázvorový sýr s marinovanými kedlubnami, maracujou a koriandrem. Zde si šéf pohrál s kombinací s prvky asijské kuchyně. Výsledkem je ne zcela obvyklé, o to však vychytanější provázaní dojmů na patře.
Jistotou báječného zážitku bude jistě daněk. Hřbet s omáčkou ze šípků podporuje ve výrazu divočiny zvěřinová klobáska, z druhé vlny přiznává hlíva královská. Svěžest všemu vtiskuje špičaté zelí a vášně tlumí terinka z másla a krupice. Navíc se ne příliš nápadně, ale efektně ozve šípková omáčka. Tohle je naprostá jistota ukázky toho nejlepšího, co receptury naší historie nabízejí. Totiž práci se zvěřinou.
Chybu však neuděláte, poručíte-li si dušená hovězí žebra na víně s lanýžovou kaší, červenou cibulkou, rybízem a bramborovou kroketou. Mimořádně ustrojené maso žeber, dlouho pro vysokou gastronomii přehlížené, předvádí, co všechno se v něm skrývá. Poněkud rustikální dojem uhladí kaše, jež navíc přispěje lehkým partem lanýžového doteku. Rybíz a cibulka zakouzlí s probuzením mírně usedlé hověziny, kroketa pak má roli plnidla celkové sytosti.
Pokud se ještě cítíte na dezert, zkuste polozapomenutou vzpomínku na dětství – dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a borůvkovým žahourem. Možná se po nich budete cítit víc než polosyti, ale potěšení z toho, co v Goldie Svatek a jeho tým předvádějí, za všechno určitě stojí.
Možná jen malá poznámka k obsluze. Méně rozhodnosti až arogance, větší prostor pro přání hosta rozhodně povýší prožitek do nejvyšší ligy.