94%
94%
Tagy: současná a historická česká kuchyně
Stovky obědů a v poledne víc než dvakrát otočená restaurace. To je pro Tiskárnu v Jindřišské ulici ta nejlepší vizitka
Ona také česká kuchyně v podání Davida Kaliny znamenitě chutná. S pohledem do lístku zapomenete na předsevzetí o linii a budete se potýkat jedině s otázkou „… co si dát!“. Variant je zde mnoho. Vedle stálého lístku můžete vybírat z obsáhlého, z populárních českých receptur poskládaného poledního menu. Aby host neměl pocit stále se opakujícího kolotoče týchž krmí, je zde dále co měsíc se opakující nabídka. V té se krom dalšího objevují novinky pro segment jídel „Pokrmy I. republiky“. Tam lze najít netuctové pozapomenuté receptury. Po zastřeném vejci Châteleine s artyčoky, gratinované omáčkou Béchamel a parmazánem Jana Kettnera (Předkrmy, mezikrmy a různá malá jídla, 1929) můžete u této části menu zůstat. V prosincovém přídavku se tam totiž objevila novinka – telecí krk se sekaninou, glazovaná šalotka, čočka beluga s jablky, a omáčka s vínem sherry. Tak, jak recept ve svém díle Nejnovější kuchařská kniha v roce 1914 uvedla L. Ondráčková. Kalina jej nutně lehce upravil, a díky novým kvalitám surovin i možnostem současných technologií tak vznikla z toho jakási óda ne telecí. Pořádný kus hrudí, umocněný dále „sekaninou“ – variantou hladce umleté fáše, pojednaná do válečků se smetanou, máslem a sekanou petrželkou, obalených plátkem slaniny. Ta dá směsi tukovou stopu, která nese specifickou chuť vlastního obsahu sekaniny. V kombinaci se sherry omáčkou, posílenou demíčkem a výpekem krásně vyzdvihne výraz jak masa, tak sekaniny. Možná vám přijde pokrm poněkud sytý. Ovšem s takto přichystaným masem, obklopeným veskrze atraktivní ekipou, to se dnes už téměř nevidí. Až na výjimky v Tiskárně, její sestře Mincovně a možná dvou třech restauracích, vyznávajících českou tradici.
O pozornost se také hlásí kapří hranolky, bramborový salát s koprem, smetanový křen. Z filetů šumavského kapra připravené proužky ryby dvacet čtyři hodiny marinované v kmínovo-paprikové marinádě s lehkým ťuknutím pepře, zázvoru a česneku a kapkou sójovky, poté obalené směsí mouky a bramborového škrobu. Kapr úžasně ožije nataženými chutěmi marinády a tenhle ústřední motiv zůstane na patře až do finálního odcházení. Obal totiž chuť ovlivní jen minimálně, víc se projeví bramborový salát s možná trochu silnějším důrazem kopru. V každém případě však – obecně – přispívá tato rozšířená varianta přípravy ke zvolna sílící popularitě naší „vánoční“ ryby. Díky nepřítomnosti kostí a vychucení, ve kterém ryba nemá nad ostatním kdovíjak výraznou převahu.
Kdybyste pro exkurz do historie nenašli odvahu, zkuste některou z jistot mladší generace populárních krmí, které nejsou tak často k mání. Takový hovězí krk s křenovou omáčkou karlovarským knedlíkem, nebo cikánská hovězí pečeně a jasmínová rýže, o tom není tře ba diskutovat. Krom toho, že si jistě pochutnáte, vzpomenete, kterak se tato jídla objevovala na stole při návštěvě u babičky nebo nedělních rodinných obědech. A není vyloučeno, že mezi nimi a Kalinovou variací naleznete chuťovou spojnici.
Tiskárna s každým novým meníčkem nabízí propracovanější vícesložkový program ze stoleté historie naší kuchyně až po její současnost. Právě to, spolu s příjemným přístupem obsluhy vysvětluje onen každodenní nářez.