%
%
Tagy: tradiční česká kuchyně
Nově vznikající pivovary citlivě oživují dávnou, staletími prověřenou skutečnost
Existencí pivovarských restauracích při nově budovaných pivovarech se projevuje významný fenomén. A sice pevné spojení tamních druhů piva a toho nejlepšího z rejstříku tradiční české kuchyně.
V Restauraci Sladovna uvnitř samotného pivovaru tomu není jinak. Nevtíravě elegantní design vás hned po vstupu naladí na strunu příjemného napětí, kdesi v nás hluboce zakotvenou. Po prvním loku některého z tamních piv – sortiment je tu slušně široký – když vám obsluhující předloží nabídku jídel, začne nejednoduchý rituál. Vybrat si některou krmi, kterou předkládá tým kuchyně v režii Jiřího Krále může totiž dát pěknou fušku. „… tohle si dám!“ Zajásáte v duchu třeba nad pivovarskými šunkofleky s kyselou okurkou, ale zjistíte, že vůbec není rozhodnuto.
Na řadu musí nejprve přijít polévka, přes to u nás nejede vlak. Vrátíte se tedy na začátek lístku a zvolíte třeba čočkovou. Když ji před vás hbitá a krajně přívětivá servírka postaví, na vteřinku oněmíte. Hustá, že v ní stojí lžíce, vonící slaninou a vychytaným kořeněním. Chuť pak otevírá okno do kouzla pokrmů z počátků zrodu rodinného stříbra českých kuchařek. Po pár lžících, kdy se zazdá, že talíř nemůžete nikdy zdolat, najednou vidíte dno a nadšeně vyškrabujete talíř . S posledním douškem některého z piv na čepu – proč ne kupříkladu nepasterovanou desítkou Luž – získáte pocit, že už i bez dalšího chodu můžete po zbytek dne lámat skály.
Což se samozřejmě nestane, dobroty na lístku nelze pominout. Mrká na vás znojemská hovězí pečeně s dušenou jasmínovou rýží. Z vyšší ligy pak to mohou být býčí líčka na cvikovské Sváteční třináctce, s kořenovou zeleninou a šťouchaným bramborem. Zkrátka žádné z jídel, na něž ukážete, nemá chybu a přenese vás do blažených časů domácích obědů. Korunou je také mámivě vonící chléb z vlastní pekárny, po kterém se tu utloukají. A to jste ještě nenahlédli do vitríny s dorty! Ani si nedali maxi borůvkový knedlík Se žahourem a omáčkou z lužických borůvek. Těch tu na něj praskly už metráky.
Milým bonusem je nevídaně vstřícný a ochotný personál. Ten spolu s jídly a pivem dává atmosféře punc ryzí pohody. Navíc, vše se odehrává v historické kulise vzácně zrestaurovaného areálu pivovaru.
Takže zbývá jediné, hlasitě, s radostí prohlásit jasně a daleko znějící ANO!