%
%
Tagy: česká tradiční kuchyně
Brzy se ukázalo, že v enklávě na cizinecký ruch naladěných restaurací na Staroměstském náměstí našla své pevné místo
Echt česká hospoda s nenásilně moderním desingem pod hlubokými klenbami historické prostory se rychle ujala. Z velké části na tom má podíl tradiční česká kuchyně v tom nejlepším provedení. David Kalina ji v Mincovně – o té je dnes řeč – připravuje v pestrém sortimentu a s opravdu tím nejlepším, co se dá ze současné surovinové nabídky získat.
Možná tedy není až takovým překvapením, když po ukončení lockdovnu na jaře 2021 jsme opět mohli v čase obědů vidět fronty nedočkavců čekajících na volný stůl. Znovu se houfují před restaurací aby v polední nabídce narazili na něco osvědčených jistot minulosti. A nebývají zklamáni. Objevují jednoduché receptury s charakteristickým projevem všeho českého. Narazíte třeba na štěpánskou hovězí pečeni s vejci s dušenou rýží či jitrnicový prejt, vařené brambory a salát z kysaného zelí. Nebo „obyčejný“ kapustový karbanátek s uzeným masem, se sametovou bramborovou kaší, která pomazlí patro, a pikantní kyselou okurkou. Znovu zjistíte, jak znamenitá naše kuchyně je a v duchu poděkujete šéfkuchaři, který ji vrátil do výseče zájmu mlsných.
Ten občas krmě citlivě zaktualizuje, byť kupříkladu jen obměnou přílohy. U pečeného boku špikovaného párky, s bílým zelím nahradil tradiční knedlíky spätzlemi. Z jídla se i díky tomu stala rázem jedna z nejprodávanějších položek. Mimochodem, žebříček obliby je až překvapivě klasický, vedou jej svíčková a guláš, z polévek kulajda, Na ně se pak tlačí právě už zmíněný bůček.
Už tradičně také Kalina zabrousí do jídel první republiky. Ta sice patří do programu sesterské Tiskárny, ale tuatam jimi oživí nabídku i v Mincovně. Znovu je přitom polechtá dotekem současných trendů ovšem při zachování základního schématu chutí té které krmě. Neodstranitelnými položkami jsou kapustová polévka s hříbky, atrakcí potom králík pečený na podmáslí s mladým špenátem, pyré z konfitovaného česneku a špekový knedlík. Recept pochází z roku 1921 a v plné svěžesti vstupuje díky lehkému omlazení šéfkuchařem do druhé stovky let jeho existence.
Když tu zazněla slova o Tiskárně je třeba ještě zmínit nejmladší sestru. Bydlí na Náměstí Jiřího z Poděbrad a jmenuje se U Tellerů. Všechny tři podniky spojuje vnímavě pojatý interiér i pozorná a vstřícná obsluha. Také, a to vůbec ne v poslední řadě, znamenitě ošetřené s péčí a láskou čepované plzeňské. Kalinova objevná kuchyně je přitom všude samozřejmostí.
Ať tak či tak, „matka“ Mincovna byla první a otevřela ostatním cestu. Navíc se nachází v jedinečné lokalitě samotného srdce metropole, kde ke každému promlouvá tisíciletá historie. Proto byste ji neměli minout a skrze její nabídku se nechat oslovit naší stejně jedinečnou kuchyní. Která prožívá zasloužené znovuzrození, ať už pandemickým řáděním jakkoliv ztížené.
Proto od nás Mincovně samozřejmé ANO.
Restaurace Mincovna, Staroměstské náměstí 930/7, Praha 1-Staré Město 110 00
tel.: 727 955 669, e-mail: rezervace@restauracemincovna.cz, https://www.restauracemincovna.cz