%
%
Tagy: "létající"
V Praze se objeví jednou v roce a jen na pár dnů. Nabízí vše, co běžné podniky vyšší střední třídy. Noblesní založení, promyšlené čtyřchodové menu, párování s vybranými víny. Tím však podobnost se všemi restauracemi končí.
Vše se totiž odehrává na vysuté plošině ve výšce padesáti metrů nad zemí. Oběd či večeře nad střechami katedrál tak umocňuje prožitek z jídla samého o řádnou porci adrenalinu!
Dinner in the Sky, tak se projekt jmenuje, přibývá do metropole na ca deset dní v roce a funguje takto.
Na sedačku ke stolu s dvaadvaceti místy na výsuvné plošině vás připoutají jako pilota ve stíhačce. Podobně jsou se svými sporáky svázáni i kuchaři. Mimochodem, vždy jde o osobnosti běžně působící v některém z nejlepších podniků nejen v Praze. Během přípravy absolvujete ještě nezbytnou instruktáž, pak už začíná vpravdě ojedinělé představení. Když se poprvé rozhlédnete zjistíte, že „lokál“ už vystoupal do slušné výše.
Ale než máte čas začít se bát, sami kuchaři – a jedna sličná servírka – už podávají první chod. Tentokrát je kuchyně po letech opět v režii Marka Raditsche, vedle něho stojí také ne poprvé Dalibor Navrátil. A co je součástí oběda či večeře?
Startuje se pečenými tygřími krevetami s dresingem z medu a pomerančových květů, ochucené nepálským pepřem timut s tóny grepfruitu. Překvapivá až hladivá souhra chutí jednotlivých vstupů, kdy jemné maso krevet doprovázejí projevy nasládlého vonného dresingu s patrnou, ne však uzurpující přítomností pepře. Ta vyvolá pocit, jakoby ji sem přivál vítr ze vzdálených velehor. Dýňová polévka, která následuje, by snad mohla připomínat tu, kterou známe i u nás. Ovšem skutečnost je docela jiná. Červené kari, kokosové mléko a houbičky shitaké znovu obracejí náš vjem do Asie.
Křehká, příjemně pikantní hovězí líčka inspirovaná stylem provincie S-čchuan s bramborovou kaší ochucenou wasabi znovu latentně připomenou českou kuchyni. Ale tón je vmžiku přeladěn tak, jak se otevírají doteky kari a japonského křenu. Ten dává provokativně živoucí výraz i hedvábně sametové kaši.
Po jednom ze dvou mezipřistání přijde na řadu – opět nad řekou a životem kypící metropolí – vanilkové creme brullé s malinovým sorbetem a pistáciemi. Krásně uhladí závěrečný pocit a odežene poslední možné obavy, které se vás možná pomalým otáčením plošiny nad věžemi kostelů občas asi zmocní.
Během programu jsou kuchaři i slečna střídavě „pingly“, sommeliéry, sami samozřejmě i debarasují. A mezitím vám stačí připravit zážitek, jakých nezískáte mnoho. A vy? Po prvních soustech už se dokážete rozhlédnout, se židlí dokonce otočit i podívat se hluboko dolů pod nohy.
S přípitkem ještě před „vzletem“ – ten přece jen lehce utiší zjitřené čivy – tak budete na tuhle nebeskou jízdu vzpomínat hodně dlouho. Přinejmenším do příštího roku. Pokud nevyužijete příležitosti a vše si ještě nezopakujete. Plošina na Dvořákově nábřeží – kde to všechno v roce 2009 začalo – bude ještě do 12. září, startuje od středy do neděle devětkrát denně. Ale pozor, zbývá už opravdu jen pár míst. Připraveno je také také vegetariánské menu.
Pro zajímavost udávám pár míst, kuchařů a ukázek jejich menu menu z minulých ročníků:
2013 – Praha – Hergetova cihelna – Marek Raditsch
New York Rib Eye steak s omáčkou ze zeleného pepře
2017 – Praha – Riegrovy sady – Roland Huber – Le Ciel – Vídeň
Telecí “Tafelspitz” se sake, konfitované shitake, Fregola Sarda a květák
2018 – Praha – Riegrovy sady – Dalibor Navrátil
telecí Entrecote v úpravě sous-vide s křupavým bramborovým závinem ve filo těstě