%
%
Tagy: mezinárodní se siilným podílem české
Svatomartinské husy v Goldie, premiéra Jana Horkého
Táborská restaurace hotelu Nautilus, která daleko přerostla rámec města má za sebou rošádu na postu šéfkuchaře. Po jedenácti letech odešel Martin Svatek a vystřídal ho Jan Horký. Co se dá od této razantní změny očekávat, naznačuje jeho premiérové vystoupení v podobě Svatomartinského menu. Pojďme je vyzkoušet a poznat co jeho nabídce řeknou táborští mlsní.
Ikonická restaurace si v průběhu své existence vybudovala pověst gourmetské Mekky nejen města samého. Jak se s tím popere nový šéf je proto ostře sledovaným tématem.
Sám začátek není nijak jednoduchý, svátek sv. Martina se stal prubířským kamenem každého kuchaře. V menu by neměl chybět kaldoun, samozřejmě ho připravil i nový šéf. Ovšem poněkud vybočil z tradice a uchystal ho trochu jinak. Jeho husí krém zahuštěný krupicí, kořenová zelenina, ragout ze srdíček a žaludků, škvarky má všechno co mít má, celá stavba chutí však prošla inovační změnou autora. Talíř se liší už napohled. Jako ozdoba slouží na másle osmahlé brunois kostičky kořenové zeleniny. Ta je součástí polévky vždy, všem Horký jí přiřkl další úkol. A sice zviditelnit tuhle kmenovou složku české kuchyně. V celku se tak projevuje silnějším podílem chuti, když možná jen pocitově.
Dále vynechal frekventované nudle. Nahradil je – bramborovým pyré. Ale jen malým kopečkem, jen kolik by straka na ocase unesla. Odvážně ukázal, jak může polévka získat nový rozměr. Celou armádu chutí korunuje jakási křupavá děravá palačinka, která je také zároveň dekorací. První ohlasy kritických hostů, vychovaných devíti večery gastronomických Dostaveníček, která tu probíhala v režii Martina Svatka jsou pochvalné. I když své vlastní hlavní menu kuchař teprve chystá, první signály už se objevují v denní nabídce. Zvědavost budí třeba rajčatové rizoto s lilkem. Jak vidno, v Goldie si užijí i vegetariáni.
V unikátním designu restaurace se budou podle všeho i nadále odehrávat labužnické koncerty nejvyšší ligy.
Člena Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR vystřídal jeho kapitán, a to je silný kalibr. Pro Horkého ovšem také velká výzva. Má k tomu ostatně ty nejlepší podmínky, v neposlední řadě také dodavatelské zázemí. Mimo jiné pravidelné zemědělské trhy nebo jedinečné koňské řeznictví U Čadilů.
Město Tábor je mimořádným místem a cílem tisíců návštěvníků z domova i ciziny. K velkým úkolům restaurace patří krom dalšího nezklamat je. Všechno svědčí o tom, že se tak bude dít i nadále. První zkušenost znamená pro Goldie jasné ANO.