%
%
Tagy: Asijská kuchyně
Zdá se, jakoby po ukončení lockdownu u nás do běžného provozu nejrychleji naskočily restaurace zaměřené na asijskou gastronomii
Vedle řady těch známých a osvědčených se objevily i některé docela nové. Jako je PRU58.
Část Tusarovy ulice směrem k Maninám je všechno možné, jen ne příliš pohostinná. Restaurace také není zrovna na ráně. Užuž se budete pomalu obracet zpět do městského ruchu, když ji objevíte. Jednolitá stěna s polootevřenými vraty strhne vaši zvědavost. Právě za nádvořím totiž uhlídáte živou zelenou stěnu a pod ní ve dví rozdělenou restaurační zahrádku. Nahoře mezi listím pak to, co jste hledali – nápis PRU58.
Prosklený vchod odkrývá atraktivní, zvláštně kombinovaný prostor. Jakoby do tovární haly vstoupila džungle.
Spousta zeleně až ke stropu, mezi ostrůvky rostlin pak roztroušené stoly, v zadním čele navíc široký oblouk plně funkčního baru. Usednete a než přispěchá obsluhující máte chvilku na rozhlédnutí. Slunce skrze prosklený hřeben střechy proniká živou zelení, osvětluje i přiznané technické zařízení pod stropem. To všechno vytváří atmosféru, díky níž jste už během aperitivu zcela v moci tohoto oslovujícího konceptu.
Nabídka pak zatím jen zvolna probuzené nadšení ještě umocní.
Denní menu je střídající se nabídkou osvědčených receptur ze všech koutů jihovýchodní Asie. Čtyři, pět nebo šest chodů může uvést třeba Som Tam. Krevetí karbanátek, papaya, mango, čili, sherry, tamarind a nam pla – rybí omáčka. Je úžasné, jak se tolik chutí tak rozdílných dokáže propojit ve vzrušivé, skrz naskrz lahodné sousto. Své si uhraje karotka, lehce zaprovokuje čili, o plnost se postarají kešu oříšky a dotek léta vnese rajčátko a spousta zeleniny. Karbanátek je nám navíc blízký tvarem i trojobalem, takže z velké části odbourá možné počáteční obavy z neznámého. Po tomto chodu se potom statečně utkáváte s dalšími kreacemi. Jde to jak na pásu, Tuna Carpaccio, Ebi Tempura Summer Roll, Kanom Jeeb a pstruh. Všechno mnohosložkové variety, všechno udivujícně sladěné a bezbřeze chutnající.
Když máte oběd za sebou, zjistíte jedno: ani zdaleka nejste přecpáni, v žaludku jako v pokojíčku, senzory na patře si ještě pohrávají s tou plejádou chutí.
Před závěrem si ještě můžete vychutnat pocit dobře odvedené práce obsluhy a spokojeni si v duchu slíbit ještě večerní menu. To sestává z vlastních receptur majitelových za použití českých vstupů do asijských variací.
Vy, kteří pláčete nad Balbínkou, nemusíte. PRU58 ji nahradí víc než plnohodnotně, řekl bych. Takže za nás Ano!