V jednom z nejkrásnějších koutů Beskyd, posazený do malebné krajiny vítá už třetím rokem stále více turistů. A to nejen díky nabídce vpravdě luxusního vyžití. Svůj díl na popularitě penzionu odvádí i kuchyně. Jistě bude stačit, když uvedu jméno šéfkuchaře – Michal Skalský. Muž, který více, než deset let udával tón nejvyšší lize restaurací v Ostravě.
Sympatická Juráškova restaurace, kde díky spoustě hřejivého dřeva a celé prosklené stěně vládne přes den ryzí beskydské slunce a dovnitř se dere dravá příroda, se vám dostane to, co dělá kuchyni tamního podhůří jedinečnou. Stačí nahlédnut do nabídky.
Beskydská kulajda se zastřeným vejcem může být zrovna tím správným startem do jídelníčku někdejších horalů. Hutná sametová, vydatná. S lehce nasládlým valérem v chuti, když kuchař uměřeně zmírnil pro někoho možná nežádoucí kyselost. Spokojeny tak mohou být oba tábory milovníků této báječné polévky. Šéfkuchař hezky popracoval i s koprem. Je znát, ale v síle, která neodradí ani skalní antikopraře. Vejce plní úlohu spojovatele rurální horské kuchyně a zjemnělého anima panstva.
Pokud je libo něco lehčího, potom by to měl být pstruh. Z malého rybníka pod okny, jen s lehkým salátkem a trochou pyré, jen co by kolibřík unesl na ocásku. Ryba – čerstvější než čerstvá – je umně ustrojena tak, aby si mimořádně jemné maso zachovalo veškerý výraz. Společně s křupajícím salátkem, svěžím jako nedaleká bystřina, je báječná a plná chuti. V konečném projevu navodí pocit, že jste se najedli co do množství akorát, stran prožitku však nadstandardně.
Určitě si pochutnáte na smaženém telecím řízku s polníčkovým salátem a kaší ze znamenitých brambor. K zahození není ani steak z vyzrálé hovězí svíčkové s domácími hranolky a pepřovou omáčkou. Zpět do chalup pod zalesněnými vrchy se vrátíte vepřovou kotletou s houbovým krupotem. Lahůdkou k pohledání je však, pokud ho na lístku najdete, divočák pečený na černém pivu s červeným zelím a bramborovými noky.
Maso, které nebývá křehké, se jen rozpadá, voní po divočině a také po pivu. Zelí nemá podbízivě sladký podtext, spíše svou patřičnou kyselostí pokrm odlehčuje. Tvarohové knedlíky s čerstvým ovocem – které se obměňuje dle sezóny – pak mohou završit příjemný oběd či večeři.
Pokud chcete poznat, jak se vařilo v Beskydech před první republikou, je k tomu Jurášek jako stvořený. Skalského historické kreace, okořeněné výhodami dnešních možností techniky v kuchyni, vám budou více než důstojným průvodcem.