Hned zpočátku své existence podnik zaujal svým konceptem. V úzké vstupní chodbě přivítala hosty přívětivá kavárnička, zvědavé pohledy přitahovala nevelká výrobna vlastních těstovin situovaná hned za vchodem. Pod strmým schodištěm pak následovalo překvapení v podobě rozložité prostory. Velká hala, původně vybavená poněkud chaoticky seskládaným mobiliářem nejednotného výzoru, bývala často zaplněná do poslední židle a téměř pokaždé ji zaplňoval činorodý hluk jako na tržišti kdesi uprostřed italského venkova.
Od té doby se mnohé změnilo. Stále hektičtější tempo žití si vyžádalo několik změn. Lokál zklidněl, nabyl na eleganci. Komorní výrobna těstovin se přestěhovala do podzemí, takže cestou po schodišti můžete nahlédnout, kterak zručná dívka připravuje některý z více než tří stovek druhů čerstvých těstovin, jež svět zná. Třeba zrovna váš oblíbený.
Protože pastu, tu v restaurantu patřícím do řetězce Ambiente nemůžete vynechat. Když vás přívětivá číšnice a recepční v jedné osobě usadí a vy otevřete lístek, je to první, co vám padne do oka. Co třeba špenátové tagliatelle se žampiony, hříbky, smetanou a vlašskými ořechy? Pugét chutí obezřetně vyladěných tak, aby žádná na patře nezmizela z dosahu vašich senzorů. Ještě předtím však zkuste restované kalamáry s česnekem, rajčaty a černými olivami. Pokud tuto klasickou středomořskou úpravu máte rádi, jistě vás zdejší provedení uspokojí. A pakliže jste hlavonožce ještě neokusili, málokterý český podnik je pro jejich vyzkoušení vhodnější než Pasta Fresca. Dostane se vám koncentrace italských chutí – od báječných darů moře přes nenapodobitelná rajčata až po alchymisticky vybalancované množství česneku a oliv. Černých jako uhel, svíravě nahořklých svým až surovým způsobem a neskonale šťavnatých.
Jakmile se hlouběji zanoříte do jídelního lístku, nelze pominout rybu. K těm nejpodařenějším v Celetné ulici patří kanic, kterého zdobí vnímavě vycizelovaná chuť pevného bílého masa. Nejlépe vynikne jeho delikátnost, je-li podáván bez omáčky, ale ani s některým z řady nápaditých doprovodů vás nezklame.
Výraznou položkou menu je rovněž bistecca alla Fiorentina, zejména pokud máte k červenému masu blíž než k bílému. Ukázka italské jednoduchosti při práci s hovězím se díky kvalitě typických plemen toskánského skotu na grilu přetavuje v umělecký T-bone ryzí chuti.
Ve všudypřítomném šumu hlasů sílícím s postupujícím večerem – asi jako o přestávce v La Scale – možná zanikne vaše objednávka dezertu. Zopakujte ji, neboť zdejší nabídka stojí za prozkoumání. Jestliže vás nedostane do kolen karamelová panna cotta s vanilkou a hořkou čokoládou ani mascarpone s italskými piškoty a malinami, žádná tragédie. Jsou tu ještě znamenité sýry, jejichž výstavku si můžete prohlédnout v první místnosti a podlehnout jejich mámivému odéru.
Tohle všechno je Pasta Fresca. Restaurace, do níž Tomáš Mykytyn se svým týmem v kuchyni a vydatným příspěvkem celé party na place naroubovali odnož věrné italské gastronomie se vším všudy. A už sedmnáct let ji úspěšně pěstují.