%
%
Tagy: Italská kuchyně
Proslulost sama o sobě neznamená snadný comeback
Jako se některé etnické restaurace vrátily zpět do výseče zájmu hostů z dobré výchozí pozice, jiné stejně věhlasné měly cestu složitější. Pasta Fresca je toho nejlepším příkladem. Ve znamenité italské restauraci, jednom ze základních kamenů společnosti Ambiente, panovala vždy radostná atmosféra italské tratorie. Doma tu vedle nadšených vyznavačů z řad tuzemské klientely byli i pravidelní hosté z ciziny, především italští.
Dvojnásobný lockdown však vše změnil. Celetná osiřela a s ní i restaurace. Zatímco mnoho ostatních podniků rozjelo více či méně úspěšně okénka, zde se to neujalo. Dobře ukrytá, v podzemí pěší zóny z ulice neviditelná – s výjimkou komorní kavárničky – neměla Pasta Fresca možnost navenek snadného zviditelnění.
Situace trvala ještě relativně dlouho po uvolnění. Věrní domácí fandové se rozjeli na dovolené a cizinci zprvu chyběli.
Situace se změnila, když ulicí znovu začal proudit dav zahraničních návštěvníků metropole. Pravda, ne zatím tak početný, ale spolu s fandy jedné z nejlepších kuchyní světa z řad tuzemských mlsných se to konečně projevilo. Podzemí znovu ožilo a podnik se vrátil zpět do epicentra zájmu hostí.
Osvědčená atmosféra podložená vstřícností obsluhy a především kvalitou a pestrostí kuchyně tak znovu slaví zasloužený sukces. Na lístku se objevily změny, tolik populární kalamáry vystřídaly krevety. Mimochodem, grilované, s chilli a petrželovým pestem minimálně stejně žádané. Na programu jsou znovu báječná rizota a těstoviny, po těch se tu hosté utloukají. Z tradičních receptur potom vitello tonnato – s kapary a sušenými rajčaty. Stálou nabídkou jsou ryby v excelentních úpravách.
Míváte tu problém se pro to či ono rozhodnout? Potom si všímejte tabule nad podestou schodiště. Tam je vždy uvedené doporučení šéfkuchaře. Zvolte to, co nabízí, jistojistě budete spokojeni. Dnes to kupříkladu byl salát s fíky a kozím sýrem, nebo vymazlený mořský ďas s omáčkou buerre blanc.
Zkrátka Pasta Fresca je zpět. Lokálem opět zní rozjásaná italština, znovu se vracejí čeští nadšenci zdejších specialit, víno znovu teče proudem. Nikdo si přitom neuvědomí, že vše se děje pouze s asi polovinou původního stavu personálu a za báječnými krměmi a vždy příjemným servisem se skrývá značná únava. O to je tamní comeback úctyhodnější.
V každém případě si k životu znovu vzkříšená restaurace zaslouží nekompromisní Ano!