Pasta Fresca není restaurační fosilií. Kuchyně s Tomášem Mykytynem v čele se ztotožnila s tím, že nejlepší surovina není přepych, ale nezbytný základ úspěchu. Pracuje s tím nejlepším, co je na trhu. Farmářský původ není prázdným heslem, ale základem pro receptury dne.
Co tedy můžete očekávat v této restauraci, která čelí módním trendům a sveřepě jde za svým? Propracovanou kuchyni podepřenou dvěma desetiletími neustálého hledání.
Restované kalamáry s česnekem, rajčaty a černými olivami na rozjezd, přes ty nejede vlak. Já jsem si je zakázal, nosili mi je dříve ke stolu, už když jsem scházel po schodech lokálu. Punc toho nejlepšího, co je pod Apeninami k dostání.
Novinkou je burrata s ančovičkami. Bezbřeze lahodný sýr dvou chutí – důraznější se stopou sýrového nádechu dává tvrdý obal, uvnitř potom narazíte na hladivě sametový smetanovo-máslový valér. Když do tohoto pohlazení patra vtrhnou malé, ostře nakyslo-slané rybky, vypadá to na revoluci. Ale kupodivu se stane něco nečekaného. Sýr dá kavalírsky rybám prostor a ančovičky velkoryse utlumí svou panovačnost. Samozřejmě jde o správný poměr obou ingrediencí a jejich špičkovou kvalitu.
A poté? Kdo je na maso, nemůže přehlédnout grilovaný telecí entrecôte, ten tu zatraceně umějí. Onehdy byl s lanýžovým risottem a císařským hráškovým luskem a bylo to pohlazení masožroutovy duše.
S rybou to je složitější. Mají jich zde hned pět druhů, jeden onačejší druhého. Od mahi-mahi po svatého Petra, nově často s těstovinou či rýží jako přílohou.
Když se vám zalíbí v raviolách plněných rajčaty a buvolí mozzarellou, zpozorníte. Projev rajčat a sýra, dvě z ústředních chutí italských krmí, dostane zčistajasna zvláštní odstín. A sice stopu vonného dýmu. Ano, mozzarella je lehce uzená. V propojení s obilnou stopou těstovin je to zajímavé vybočení z tradice.
Díky mimořádnému a poučenému personálu, navíc se znamenitou vinotékou v zádech, je Pasta Fresca místem, které dýchá mladistvou, družnou atmosférou. Místem, které z vás sejme jakkoliv děsivé chmury a naočkuje vám nekonečný optimismus. Místem, kde je v Praze italská kuchyně skutečně doma.