Kulinářské koncerty na téma současné české kuchyně, ale i toho nejlepšího z Itálie, se odehrávají u mladoboleslavského letiště. Šéfkuchař Miroslav Grusz totiž obojí ovládá s mistrovstvím, získaným jednak v cizině, především však v pražských restauracích nejvyšší ligy.
Oběd, který ve vás probudí vaše lepší já, může být složen třeba takto. Začnete velejemným chřestovým krémem. Vynechat nesmíte rizoto Nero s marinovanými krevetami, restovanými kalamáry a bazalkovým krémem, které je od otevření restaurace přede dvěma lety zdejším hitem. Vazké, jak má být, v chuti zvláštní díky barvivu hlavonožce, otevírá dokořán brány do jedné z nejlepších kuchyní světa.
Maso krevet vnese do sousta jakousi konejšivou stopu díky vychytané, jemně působící, ale sebevědomé marinádě, která má trochu přibrzdit sílu projevu báječně uchystané rýže. Dotekem ohně pak zapůsobí grilované kroužky kalamárů, jejichž sládnoucí otisk podkresluje zřetelně patrný dotek lehké bazalkové omáčky. A pokud vám něco exploduje mezi zuby pro dosažení vzácného efektu, potom vězte, že je to tapiokový chips. Není zde ovšem samoúčelně, tahle zvláštní sušenka dokáže rozmnožit spektrum chutí a krmi dovést k jednomu z vrcholů zdejší nabídky.
Podobnou roli, co do intenzity dojmu, sehraje grilovaná chobotnice. Tím spíš, když si coby lůžko pro zlověstně vyhlížející chapadlo hlavonožce zvolíte místo cizrnového pyré chřestový salát, gradovaný přítomností divokých bylin a živostí císařské zlivky, neboli vinaigrette césar. Setkávají se tak chutě fenoménů dvou kuchyní, středomořská chobotnice a středoevropský chřest. Pokud jsou obě báze zpracovány s citem a respektem, což v případě MG platí, nabízí to patru jedinečný zážitek.
Part kuchyně české lze na menu najít rovněž v podobě grilované jehněčí kotlety a dušené plece s celerovým mille feuilles a bramborovým fondantem. Grusz v tomto případě předvádí dokonalé sladění nám notoricky známých chutí, přičemž výsledek prezentuje ve veskrze moderním hávu.
Kromě znamenité kuchyně se o váš prožitek postará vstřícný personál. Nasazení každého jednoho z týmu, především ale neutuchající zájem šéfkuchařův o spokojenost hosta, návštěvu zde posouvá o tři čtyři schody nad jinde obvyklou mez. A pokud máte štěstí a na letišti se koná třeba den veteránů, kdy barevné dvojplošníky pojíždějí po zelené ploše nebo křižují oblohu, dostalo se vám dalšího báječného bonusu.