Dlouhotrvající zájem o restauraci Medité, které nemůže stačit místní klientela, má na svědomí neutuchající práce majitelova. Rok co rok krouží po stážích v nejvyhlášenějších podnicích Španělska a přiváží odtud jednak zkušenosti, jednak zdroj těch nejlepších surovin, zpracovaných s respektem a vnímavostí.
Ale pusťme se už do výběru, který nabízí zdejší lístek. Mimochodem, mnohým zrychlí polykání už pouhé jeho čtení. Grilovaný tuňák sashimi s melounem, bazalkovým olejem, solí maldon, nebo tatarák z tuňáka s kapary, mladým česnekem, citrónovou šťávou,tomatovým concassé, pažitkou a olejem, to jsou dvě varianty po čertech skvělé ryby. Tuňák, z něhož jsou krmě ustrojeny, pochází ze středomořských vod a na prahu dospívání odplouvá do míst u japonského pobřeží. Je loven ručně a dává znamenité tmavé, adrenalinem ozvláštněné maso, které v nejvyšší kvalitě cestuje zpět do Evropy.
O ostatních surovinách a provedení netřeba hovořit, jsou všechny upravené s citem. Místo žlutého melounu, u nás přece jen ne tak oblíbeného, kuchař odvážně změnil recepturu a nasadil známý meloun vodní s červenou dužinou. Vykroužená chuť, ozvláštněná bazalkovým olejem, do detailu dotažená douškem znovuobjevené autochtonní odrůdy Matura Blanca vyzrávající v terakotových amforách, vám chuťové pohárky postaví do pozoru.
Chod po chodu pak prožíváte radost nad nevšedními recepturami z těch nejúžasnějších surovin. Zní to jako klišé, ale věřte, v Medité je to ryzí pravda, již potvrzuje každé další sousto. Ať je to rybí polévka na kantábrijský způsob, která přichází jako pohlazení mořskou vlnou, nebo kreveta s celerovým chipsem, pomerančovou aioli, čerstvou mátou a horchatou, která se připravuje z tygřích ořechů česky nazývaných zemní mandle. Vytržení budí rovněž socarrat de arroz negro con calamares y gambas, tedy grilovaná černá rýže s kalamáry, královskými krevetami a paprikovým krémem. Zkrátka na každém talíři dostáváte španělskou kuchyni v mimořádném provedení.
Během deseti let Medité urazila velký kus cesty. Většinou vzhůru. To, že údajně až 60 procent klientely tvoří labužníci z Prahy, hovoří v případě mariánskolázeňské restaurace za vše.