%
%
Tagy: Česká kuchyně
Přitažlivost a atmosféra této restaurace mají mystickou sílu
Původně jsem měl namířeno jinam, ovšem magie toho místa opět zapracovala. Tentokrát to byla upoutávka na Bavorský fest, jež v Krámech zrovna probíhal. Takže jasná volba.
Působivý je už sám interiér restaurace. Vysoká hlavní prostora ne nepodobná chrámové lodi a z ní vybíhající řada malých šámbrů, někdejších řeznických krámků. Ten obraz vás podmaní už při vstupu. Stačí projít kolem působivého výčepu, dominanty „chrámové lodi“ a vy, ať už se usadíte v některém z krámků – každý má svůj vlastní příběh – nebo v samotném hlavním lokálu se ocitáte v jiném světě.
Světě, kde vás osloví jednak některé ze znamenitých piv, vedle nich pak stejně působivá kuchyně.
Tentokrát tu byly návštěvou tradiční receptury sousedního Bavorska. Představení se zde tedy odehrává asi v tomto scénáři.
Pohodlně usazeni si nad sklenicí piva – ať už kroužkového ležáku, tmavého B-Dark nebo interesantního Budvaru 33 – pročítáte nabídku krmí našich sousedů. Výsledkem může být následující volba.
Hovězí vývar s pečeným játrovým knedlíkem je jako ouvertura jistě na místě. Silný, důrazný vývar se správnou porcí zeleniny, která se v prvním plánu ozve, ale nedominuje. Tuhle roli si nedá vzít knedlík – slušně velká koule, kde vedle masového projevu zazní i pečením tknutá stopa. Dojem je dílem podobný naší varietě, liší se však právě ve výrazu oné masové koule, která ční z tmavé hladiny.
Potom může přijít na řadu Jägerbraten – vepřová krkovice v houbovém sosu. Od sousedního stolu se line její svůdná vůně, takže chvíli o ní zauvažujete. Lákající jsou i sýrové špecle… Nakonec ale patrně zvítězí Bavorská sekaná.
Nám poměrně známá, jemná v textuře i chuti, kterou dobře známe. V kombinaci s letním vlažným, lehce navinulým salátem, vejcem a hořčicí. Salát s lehce provokujícím důrazem dodá masu život, vejce jistou zjemňující noblesu. Otázkou je hořčice. Především její přítomnost na talíři. Pro některé je elegantní kombinace se salátem a vejcem dostačující a docela by si ji odpustili. Je proti běžně používané v Bavorsku trochu panovačná. A když už, potom bych se rozhodně přimlouval za jiný servis. Miska vedle talíře by asi byla vhodnější. I napohled. Nehledě na to, že když se dostane do salátu, ten trpí.
Když k „sekačce“ změníte repertoár piva a poručíte si půlčík ze speciální várky sladově ovocitého pšeničného Zvíkovského Raráška, bude výsledek určitě uspokojující.
Navíc je ve hře perzonál. V osobitých krojích a možná právě pro tu změnu, vybočující na jinou kolej je srdečný, rozesmátý a bez stresu.
Za takto připravené rozptýlení ze zavedené až rutinní běžné atmosféry patří Masným krámům naše provizorní, ale plnohodnotné ANO.