Do vínku dostala tato restaurace na Malé Straně atraktivní prostory, v nichž vznikl elegantní podnik stylizovaný v designu Pilsner Urquell Original Restaurant. Mezi nimi patří díky zajímavě členitému interiéru k těm nejpovedenějším.
Mobiliář s mírně starosvětským nádechem nepůsobí pod vysokými klenbami nepatřičně, výčep s nezbytnou dekorací měděného víka varné nádoby symbolizuje péči o výčep a servis piva, jaká je těmto restauracím vlastní. S různými variantami sezení – od vysokých stolků pivnicím příslušným přes několik stoliček u baru, sympatické komorní „dvojky“ až po kulaté stoly pro početnější společnost – a vysokými francouzskými okny vedoucími do stinného podloubí má Beseda čím oslovit. Co do útulnosti i pozorné péče personálu. To se na první pohled může zdát snadné, prostor pojme jen nějakých šest desítek hostí. To ale hovoříme o zimním období. Na jaře a v létě jedna z nejmalebnějších zahrádek ve stinném podloubí zvedne počet židlí o padesát a v tu chvíli se zplna ukáže, jak je restaurace připravena k jízdě na plný výkon.
Beseda se ustálila, co se týká kvality piva i zvýšeného nároku na přehled a rychlost obsluhy. Ale jak je na tom tamní kuchyně? Podle posledního letního menu se zdá, že i v tomto směru došlo k posunu vzhůru. Červená řepa s kozím sýrem a medovým vinegretem postaví senzory do pozoru, přičemž chutě vede mámivě marinovaná syrová řepa, jejíž parádní výstup dohrává příjemně ochucený dresink – ani sladký, ani kyselý, pouze podmaňující. Své si prosadí i rukola, jež přijde s důrazným, nahořklým dovětkem.
Na podobnou notu udeří i další z předkrmů. Drže se trendu o prioritě české kuchyně v nabídce, připravuje Petr Řepásek vlastní šunku a servíruje ji v podobě růžových plátků s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem. Šťavnatá, plná masa a čisté vůně je povedeným úvodem do menu. Chytrý je třeba tah s křenovým máslem, které křenu ponechá jeho důraz, ale utlumí je tak, aby vám při každém soustu nevyhrkly slzy z očí. Takto upravené podepře plnou chuť masa jiskrou života, aniž by pomíchalo řazení priorit. Omáčka se zčistajasna objeví odněkud ze zákulisí, pomůže křenu v chuťové gradaci, a vzápětí decentně vyklidí pole.
Telecí líčka dušená na červeném víně s bramborovou kaší, restovanou karotkou a žampióny, jimiž můžete pokračovat, jsou krásnou ukázkou kouzla českých receptur. Delikátní jemné maso líček oděné v hutnou šťávu, vzácně harmonickou, dostává navíc další rozměr. Za prvé díky karotce a žampiónům, které jsou nepostradatelnými spolutvůrci chuti v mnoha českých pokrmech, a za druhé díky báječné kaši. Lehká, sametová chuť svědčí o správně zvolené vstupní surovině.
Pokud zvolíte prsa z farmářských kuřat pečená s mandlovou nádivkou, která doprovázejí zelné placky, dostane se vám jinak komponované, ale znovu vypovídající ukázky naší kuchyně. Pravda, zapomněli jste na mimořádnou gulášovku s hlívou ústřičnou, pak ale riskujete přejedení.
Malostranská beseda se snaží, aby se v její nabídce našli jak návštěvníci ze světa, tak tuzemští hosté. Lákavá příprava sladkovodní ryby „nastudeno“, s vychytaným přelivem a provokujícím doprovodem svěží zeleniny by možná byla případnější než krevety nabízené v parném létě. I tak ale Beseda má kromě výborně ošetřeného piva co nabídnout.