Krajinská 27 je přesto více než půl roku po zahájení provozu stále oblíbenější adresou a pivo se tu točí jako o život. Ovšem nemylte se, zdaleka není jen o pivu. Spíš, jak ji často definují sami majitelé, jde o restauraci, která navíc disponuje minipivovarem jako jakýmsi bonusem. Není také divu, když se do kuchyně postavil Petr Hajný. Opustil vyšší pražskou gastronomii a vyměnil ji za zcela nový podnik, u něhož riziko neúspěchu nebylo jistě malé. Jaké to jsou tedy kouzla Krajinské 27, která sem táhnou stále více lidí?
Podařený je už sám vstup. Průhlednou kopulí zastřešené nádvoří s efektním mobiliářem, kde jsou jednotlivé sekce oddělené polovysokými mantinely, je první, co vám padne do oka. Téměř uzavřené šámbry podél jedné stěny a intimní „dvojky“ při druhé delší zdi budí dobrý pocit, ač jste se ještě ani neposadili. Tabule s nabídkou slibuje mnoho stejně jako pohled do rozměrné chladírny určené na staření masa. Ve sluncem prozářené atmosféře při obědech, nebo v modrofialovém přítmí večerního stmívání se probíráte nabídkou za stále častějšího polykání slin. Pokud si nedokážete v té změti lákajících dobrot vybrat, poučený personál vám ochotně pomůže. Zkušeně vás „přečte“ a nasměruje tam, kam možná sami chcete, ale ještě to nevíte.
Oni to obsluhující mají v podstatě lehké. Denní nabídka dokáže, řekl bych, uspokojit každého. Zvláště mlsní budou potěšeni znamenitým morkem s topinkami z grilu Josper (prý nedostižný grilovací zázrak), je fakt úžasný. Paštika s cornichonkami nebo domácí uzený losos se salátem z okurek a kopru potěší ty, kdo rádi klasiku. Z druhého pólu spektra si pak vybírají vyznavači zdravé stravy, pro něž je připraven salát z rajčat a řepy se sýrem feta.
Zdaleka největší síla kuchyně však spočívá v širokém spektru lákavých hotovek. Vysoké žebro na paprice pečené při nízké teplotě dvanáct hodin, šestnáct hodin pečený vepřový bůček s okurkovou omáčkou, nebo loupaná plec na houbách, kterou šéfkuchař dusil osm hodin, to vše jsou důkazy, že si na přípravě zdejších mas dávají v kuchyni jaksepatří záležet.
Nechybí přitom steaky ze všemožných druhů hovězího masa, vepřová kotleta či kachna Krajinská 27, kterou zde podávají celou včetně drobů s houskovým a chlupatým knedlíkem a k ní červené zelí. Abyste neměli pocit, že máte málo, ještě před kachnou servírují vydatný kaldoun s topinkou s játrovou paštikou. Prý z rodinné farmy Zalinský Dvůr.
V efektní pivnici s výhledem do otevřené kuchyně nabízejí milovníkům zdejších piv vlastní vepřovou konzervu s cibulí a domácím chlebem, marinované a uzené hovězí hrudí pastrami nebo taliána. Zapíjet mohou dle libosti, zdejších piv jsem napočítal šest, navíc mívají některá „na hostovačce“ odjinud. Svěží lehce pitelná Krajinská 10, neobvyklá IPA 14, ale i jako když kopne kůň mocný speciál 27. Všechna už mají řadu ctitelů.
Krajinská 27 se vyloupla jako ve všech směrech vydařený projekt. Šéfkuchař Petr Hajný a jeho parta a manažer podniku David Burian však restauraci v září 2015 opustili. Uvidíme, zda jejich nástupci dokážou udrže nastavenou laťku.