%
%
Tagy: novodobá řeznická jídelna
Jídelny při významnějších řeznických krámech. Teprve když začaly mizet ze scény ukázalo se, jak moc nám budou chybět
Ve vznikající díře tohoto segmentu se však zčistajasna objevila jejich mladší chic sestra – Kantýna. Řeznická jídelna současnosti.
V honosné prostoře prvorepublikové banky, pod vysokánským stropem, mramorem obloženými stěnami a efektními výdejními okny působí až honosně.
Hned za vchodem však na vás nejprve číhá nevelký pult s řadou za všech časů populárních uzenin.
Pokud však nemáte zacíleno třeba na rychlé ukojení spíš chutí než hladu, projděte do ústřední haly. V té se odehrává každodenní příběh těch, kdož jsou milovníky masa ve všech jeho úpravách.
V hlavním výdejním okně na vás číhají rozmanité úpravy masa z historicky osvědčených českých plemen. Od tláči s cibulí a octem – tu nabízí řeznický krámek u vchodu – přes nevšedně žádaný tatarák k hitům úhelné nabídky český tradičních receptur. Jako jsou španělák nebo hovězí plátek na slanině, svíčková a nevím co ještě. Jsou tu samozřejmě k mání i grilovaná masa a burgery. Grilovaný vepřový bůček kupříkladu, na němž ujíždějí i dámy, které jindy váží každý gram svého oběda. Ke grilovačkám je pak možné – a žádoucí – vybrat si jednu ze tří omáček – kávovou!, pepřovou nebo chimichurri. S každou vystoupá sousto k výšinám labužnického nebe.
Jak taková návštěva vypadá? Nachytat se necháte hned v řeznictví a znamená to start skrze už zmíněné osvědčené jistoty. Gothaj, kde ostřejší úprava zálivky ubere možná salámu prostor – lze ho však mít i na přírodu, to jest bez ničeho – rozvášní vaše chutě. Stařením poněkud upravená receptura posunuje „obyčejnej“ salám k lahodnému předkrmu.
Všechna masa jsou optimálně upravená. Měkká, plná šťav, s čistou ústřední masovou chutí, kterou omáčky o třídu umocní. Sousto tak nese čitelný rukopis, zmíněné hovězí třeba získá slaninou výraz tak mámivý, že byste nejraději vylízali talíř.
Zkrátka, Kantýna je místem, na něž si patrně vypěstujete návyk. I díky vstřícnému projevu obsluhy ve výdeji. Poradí, pomůže vám se rozhodnout, to všechno beze známky nenálady.
Jen pozor na jedno, bez tréninku vám hrozí přejedení. Tomu však lze zabránit, prostě si třeba burger necháte zabalit nebo sekanou s bramborovou kaší a okurkovým salátem objednáte na doma. A ještě jedno, nezapomeňte při odchodu shlédnout výstavku doprovodných produktů, je tam co vybírat.
Výsledek Kantýny stran jejího zápisu mezi vaše oblíbené zastávky je zcela zřejmý – ANO.