%
%
Tagy: Japonská kuchyně
Pokud obecně platí relativně snazší návrat na postlockdownovou pohostinskou scénu pro asijské restaurace, o japonské Gókaná v Ostravě to platí bez dalšího
Velice brzy a důrazně tam zareagovali hned při první uzávěře všech podniků. Prakticky ihned začali kuchaři vařit do krabiček a zafungoval rozvoz. Také díky rozšíření nabídky o sortiment Moss Bistra, které k restauraci patří tomu dost pomohl i podstatně bohatší sortiment. Dalším bonusem je fakt, že suši je pro takový způsob expedice optimální. Pokud je nenecháte v ledničce týden stačí pouze otevřít krabičku a vzít do ruky hůlky…
Jak si vede Gókaná dnes? Je zřejmé tolik. Neusnuli na vavřínech a v nabídce se přečasto objevují atraktivní novinky. Právě teď je to jednoduché, chuťově však mimořádně bohaté menu. Což, řekněte sami, není v této rozpačité době vůbec málo… Mimochodem, dalším významným kořenícím prvkem je nakažlivá nálada, kterou až marnotratně rozdává jeden každý z obsluhy. Důvodů pro oběd či večeři v přívětivém interiéru podniku s více než přátelskou atmosférou v jedné z restauračních ikon města je tedy dost. Takže neváhejte a do Zámecké ulice se vydejte.
Na úvod zkuste třeba tataki s omáčkou ponzu. Plátky masa z českého chovu vonící a křehké, měly báječný doprovod. Omáčku s oživujícím tahem citrusových tónů a pikantním atakem bílé ředkve posílené
stopou chili. Maso, které si zachovává až naturální projev rádo zčásti uvolní prostor onomu až provokujícímu výrazu. Z toho spojení vzniká sousto otevírající stavidla radostného očekávání.
Gyóza s kachními játry, dýňovou espumou se zázvorem, jablečný chips a cibulové kroužky. Další vychytaná ukázka toho, jak spojit tolik chutí v jediný akord mimořádné souhry. Navíc díky těstu a trochu vpředu jakoby se předvádějícímu masu s patrnou stopu tuku nám je tento chod hodně blízký. Nigiri v zajímavé sestavě – teplé i studené, potvrdilo nasazení kuchařů. Umně seskupené soubory dokážou pokaždé překvapit patro. Jen nesmíte dopustit aby teplé variety vychladly. Nigiri saké toro z lossa s parmazánovým chipsem, z tuňáka se zarestovanými foi gras a hráškovými výhonky a třetí teplé je nigiri z úhoře a kabayaki omáčka s doširoka rozevřeným vějířem chuti umami. Studené potom losos a la gravlax a konečně salátek z chobotnice s houbou shitake a trochou mayo.
Na svůj výstup před koncem večeře jsou připraveny nové mochi, takové cukrářské jednohubky. Existují jich na stovky variant, zde vybrali tři poutavá provedení. Sezamové, matcha a asi nejvíc lákající mangové. Každý kousek má svůj charakter, svůj sebevědomý projev se sofistikovanou sladkou stopou.
Restaurace má jasné ano, a pokud všem z týmu jejich zapálení pro věc vydrží můžeme se dočkat ještě mnohých překvapení.