%
%
Tagy: Japonská kuchyně
Ať už je Japonsko jeho původním domovem či tam přišlo z Číny nebo odjinud není dnes už podstatné
Během času se ramen – ten je dnes na programu – stal japonským fenoménem, který se odtud rozšířil po celém světě. Není proto divu, že se bistra s tímto sortimentem objevila i u nás.
Zastavme se v jednom, které není zrovna na ráně, ale milovníci ramenu o něm dobře vědí a často je vyhledávají. Isai Ramen Bistro sídlí téměř naproti metru uprostřed novodobé zástavby v sídlišti na Petřinách. Neokázalý interiér vyniká minimalistickou výzdobou a až strohým mobiliářem – divé barevné kreace ani zářivé neony na stěnách nejsou v opravdu dobrých podnicích toho druhu doma.
V rámci široké nabídky sestává jen segment ramenu z plus mínus půl tuctu základních variant. Každá pak může být rozšířena. Pokud přesně nevíte, za čím jdete, není lehké si vybrat.
Nespletete se však, když zvolíte „Tonkocu 100%“. Vepřový vývar, uměřeně silné opečené plátky bůčku tak, aby poměrně tučnému základu jednolité vydatné chuti přidaly trochu života. Půlka vejce, s nímž by asi bylo žádoucí si trochu pohrát. Příjemný part zázvoru, šťavnaté sójové výhonky, houbičky. Se soba nudlemi hrálo sousto na patře slušně sehraný part, kde pro sebe trochu víc prostoru získala překvapivě vydatná stopa česneku. Čupřina jarní cibulky osvěžila dochuť. Celkovým dojmem byla výrazná sytost s akordem chutí, na který si mnozí budou muset teprve zvykat.
Červené miso sehrálo docela jinou partii. Znovu vepřový broth tentokrát nastavený vývarem z mořských plodů, s nudlemi, ochucený sójovou pastou miso. Vajíčko bylo tentokrát v lepší formě, jarní cibulka, sójové i nakládané bambusové výhonky poněkud rozvášnily nadrobno mleté marinované vepřové. Které díky konzistenci ztratilo samo o sobě trochu výraz. Pokud si chcete škálu projevu rozšířit, zvolte variantu s extra zeleninou a bůčkem – extra porce zeleniny (hlávkové zelí, mrkev, cibule), vajíčka, bůčku, a řasy nori. Dozvuk je tak více „širokorozchodný“ a možná nám ne tolik vzdálený. Bonusem navíc byl mimořádný tofu salát, příjemně působila obsluha – také díky roztomile znějící zpěvné češtině.
Prokazatelně původní jakostní suroviny, především však převaha asijských hostů jsou pak dalšími argumenty pro naše Ano.