%
%
Tagy: mezinárodní s významným podílem české
Třicátým prvním prosincem 2021 dovršil 320 let své existence. Navzdory letům neztratil nic ze svého espritu a do budoucnosti vstoupil coby nadšený mladík
S nevšedním nasazením prožívá karlovarský Grandhotel Pupp první měsíce nové éry navzdory možná vůbec nejtěžším chvílím pro pohostinství na celém glóbu. Právě začátek nového roku je dobou pro oslavu v plném lesku. I proto je patrně návštěva legendy mezi hotely v tomto čase nejlepším termínem.
Jakkoliv město samo pospává zimním spánkem, všechny prostory hotelu Pupp žijí a jsou na vás připraveny. Ať v malé dvoraně pro snídaně a obědy, zrcadlovém sále grandrestaurantu pro skrz naskrz neopakovatelný prožitek znamenitých večerů, poklidná posezení v kavárně i rozjařené noci v baru. Tam všude vás bude hýčkat nadšený perzonál, který znovu může předvést um a péči o hosta. Dnes vyzkoušíme hlavní téma dne, oběd.
Nová epocha hotelu začala, když se v kuchyni na pozici šéfkuchaře objevil Ondřej Koráb. Mladý muž s bohatými zkušenostmi přijal tuto výzvu se zdravou sebejistotou a jasnou vizí. To vše vyústilo v premiérový úspěch nového konceptu při premiérovém vystoupení kuchyně – a vlastně všech služeb hotelu – při Karlovarském filmovém festivalu. Ten se do města vrátil po roční přestávce a znamenal pro hotel jednoznačný úspěch a potvrzení kuchařem nastoupené cesty. Řečeno jazykem uměn šlo o potlesk na otevřené scéně.
Vedle mnoha světově proslulých receptur se na lístku objevilo Signature Menu hotelu. Rozsahem nijak obsažné tříchodové složení však představuje koncentraci snad všech tradičních chutí naší kuchyně. Ovšem v citlivě kuchařským týmem zpracovaných novými způsoby při zachování všech vlastností krmí.
Když tedy usednete v oslnivém prostředí malé dvorany a dostatečně se sžijete s jejím přepychem hýřícím historickým interiérem v čele s lustrem z karlovarského křišťálu a moderním barem dekorovaným plátky ryzího prožijete úžasné chvíle.
Po sametové krémové polévce s vejcem, žampióny a bramborami vycházející z někdejší zdejší Vřídelní polévky a chutí se blížící sofistikované kulajdě dochází na krmi stejně známou jako netuctově zpracovanou, procházející dějinami české kuchyně všech časů. Kachní stehno – rozebrané, vykostěné a znovu tvarově zformované nabízí už oku lahodící pohledový efekt. V chuti se objevují vedle křehkého šťavnatého masa doteky koriandrového a kafrového semínka, glazé z dvou druhů ovocných šťáv a omáčky z kachních kostí. Korunkou na vršku jakési masové kouličky je plátek fenyklu. Ještě červené zelí a – jak jinak – karlovarský knedlík. Celá ta zdánlivě nezvládnutelná skrumáž sebevědomých výrazů je optimálně shromážděna a jako celek vystupuje coby vzácně vydařená koncentrace tradičních chutí v mimořádné souhře. Na závěr pak nezbytný hold zakladateli Hotelu, původem cukráři Johannu Georgu Puppovi v podobě Pupp dortu. Ten mimochodem, s vanilkovou šlehačkou a meruňkovým kaviárem je v různých velikostech a tvarech součástí nabídky ve všech výše zmiňovaných střediscích hotelu.
Když k tomu všemu přidáte regionální původ dostupných surovin, péči kuchařů a obsluhy i možnost strávit v hotelu celý den aniž byste vlastně byli jeho hosty, vyjde vám jediné. Po všech stránkách nezapomenutelný zážitek hodný opakování.
A to je dobře, Grandhotel Pupp se všemu zařazení vymyká – je vlastně jakýmsi Králem hotelů a Hotelem králů. Ovšem s tím, že jako král se může cítit každý, kdo doň vstoupí.