96%
96%
Tagy: Japonská kuchyně a kuchyně jihovýchodní Asie
Ani na chvilku se nezastavit a přinášet hostu stále nové podněty k pochopení a oblibě japonské kuchyně, to je krédo ambiciózní ostravské restaurace Gókaná Sushi Bar
Není to jednoduché, vystřídat na stážích v Japonsku vlastně všechny kmenové členy týmu. Ale zde se to vyplácí. Před pár dny se vrátil z jedné takové pracovní mise šéfkuchař Lukáš Čarny. Měsíc si pobyl v prestižní dvouhvězdě Narisawa a jaké poznatky si přivezl můžete poznat v novém menu restaurace.
Vše se tu odehrává v interiéru designovaném tak, aby se host cítil pohodově, ale nijak převratně sebestředném nemá strhávat pozornost na úkor kreací v miskách či bento setech. Prožijete nevšední cestu japonskými recepturami v lákajícím provedení.
Pro začátek, jaousi přípravu senzorů na něco nového, zvolte zeleninové miso. Má k našim návykům blíž, použitá zelenina je snadno definovatelná, nerozvařená, ryzí chuti. Polévka pak a elegantně, filigránsky komponovaná jako křehké japonské grafiky. V asijském základu a kořenění tak host dostává krmi, která ač svým způsobem exotická, je proň díky použitým vstupům blízká. Ještě předtím však zkuste wagyu carpaccio z českého chovu. Tenké plátky mimořádného hovězího s bazalkovým pestem, parmazánovým chipsem, tuňákovou majonézou a mikro bylinkami. Těmi jsou v tomto receptu drobné lístky sisho. To už bude vaše patro v pozoru a buňky plné očekávání.
Klidně se tedy pusťte třeba do jiné zajímavé nabídky. Jde o Izakaya menu. Podává se v restauracích téhož jména a sestává z víceméně předkrmových porcí. Host se tak může probrat širším sortimentem nabídky aniž by si způsobil přejedení. Hity zdejšího meníčka jsou krom dalšího california roll. Se sezamovým tatarákem z tuňáka, okurkou fuku, lehce zarestovaným mořským vlkem a naloženou kombu řasou znovu předvede, co dokážou asijské chutě, jsou-li jak náleží uchopeny. Rolka je ve finále souhrou jemných nuancí všech vstupů upravených tak, aby se nepopraly, ale ani jediný přitom nezanikl proto, že by ho jiný ušlápl. Nejste-li takovým kombinacím v tak lehýnkém ladění uvyklí, budete možná chvíli tápat. Ovšem brzy se vaše vnímání zostří natolik, že třeba v tempura mixu (kreveta, losos a zelenina v tempuře, rýže, marinovaná zelenina tré různých solí, variace kimchi, ponzu, daikon ředkev) už si poradíte. V tom, jak kombinovat sousto, v jakém poměru si naložit zeleninu s ponzu a kolik si doložit rýže. V tom momentě se stáváte fandy kouzel japonské kuchyně.
Akkasei kachna, rýže, wakame zeleninový salát, hoisin arašídová omáčka, to už je vyšší level. Zvlášť v provedení, které před časem přivezl jeden z kuchařů od Hestona Blumenthala a pro naše jazyky lehce poupravil. Mimořádná příprava kačeny dostává stejně mimořádný doprovod. Zeleninový salát živoucně probarvuje chuť masa. Arašídová omáčka vnese do sousta noblesu díky vykroužené lehké tukové stopě zvláštního výrazu při odplývání vjemů na patře.
Aby novinek nebylo málo, zcela nedávno otevřeli v těsném sousedství Gókaná Sushi Baru dceru. Je novějšího zaměření, více orientovaná na trendy, které jsou v současnosti cool. Sortiment, jenž nabízí vyplývá už z názvu – Gókaná Asian Street Food. Tedy to, co se těší popularitě tak vysoké, že vynesla kuchaře Chan Hon Menga a jeho stánek v Singapuru do michelinského hvězdného nebe. Pokud se bude nová aktivita prezentovat stejným nasazením ve všech směrech tak, jako „matka Gókaná“, přibude další možnost potěšit se zajímavými novinkami z jiného pólu asijské kuchyně.