Zhruba před rokem Bar přesídlil na rušnou pěší zónu na Zámecké a najednou, jako když uhodí. Návštěvnost roste, do Gókaná si našli cestu desítky a desítky nadšenců sushi. Samozřejmě ti, kdo podnik znali z minulé adresy, tu byli mezi prvními.
Co se tedy stalo? Nic víc a nic méně než přestěhování. I když vlastně ne. No novém místě jako by všichni z týmu dostali transfúzi nového elánu a nadšení. Když dnes přijdete a posadíte se v tomto moderně elegantním, nikoliv však přehnaně nazdobeném sushi baru, čeká vás bez dalšího příjemný prožitek. Začít můžete sklenkou saké. Nabízejí zde jednu z nejlepších etiket, která je u nás k mání. Nebraňte se, tohle má hodně blízko k vínu a přes vyšší sladkost nabízí široké, urovnané spektrum chutí.
Když přijde na jídlo, pochopíte, proč si tenhle svěží podnik získal za tak krátko slušnou popularitu. Není to zde vlastně zdaleka jen o sushi. Abyste se správně naladili, odstartujte carpacciem, je výborné. Krásné maso z českého chovu plemene wagyu, které není třeba kousat, rozplyne se v ústech. Je navíc příjemně ochucené. Směs koření je báječná, jen možná o schůdek intenzivnější. To není nic závažného, jen filigránsky jemný výraz masa se tu a tam kamsi vytratí. Což je vzhledem k jeho až mazlivému projevu přece jen trochu na škodu.
Ze širokánského sortimentu nigiri jsou v největší oblibě ty s gravlaxem, ikurou a koprem, a ze žlutého tuňáka. Překvapující je především vlastní kreace, nigiri wagyu. S lehce orestovaným plátkem hovězího a omáčkou kabayaki. Nádherná chuť, omáčka desítek chutí objeme maso, ale jen tolik, aby je neumačkala. To si přes svou jemnost, žárem poněkud vytaženou, udrží náskok před ostatními komponentami. Tahle labužnická kamej má jediný lehký problémek, je dělaná „na teplo“ a nesmí vychladnout. Potom ztrácí přes polovinu svého kouzla.
Nedostižný je i bok bok, pomalu tažený jako sous vide, potom doražený na oblíbeném grilu Josper, uchystaný s citem pro surovinu. O exotické, trochu vánoce připomínající vychucení se stará hoisin omáčka, poladěná olivovým olejem a badyánem. Mimochodem, původem španělský gril má široké uplatnění i v japonské restauraci. Třeba ryby v něm vycházejí znamenitě.
Každopádně je Gókaná překvapivým místem s mimořádným nábojem. U kuchařů, personálu a nakonec vlastně i hostí, stálých i těch nových, kteří jeho novou lokaci radostně přivítali.