84%
84%
Tagy: česká s vlivem mezinárodní
I přesto, jak je společnost, zvláště pak gastronomie decimována zlopověstným virem, pohostinství se nevzdává. Navzdory neutěšené situaci rostou nové podniky
Sebevědomý koncept se zrodil před pár dny v Lidické ulici. V prostorách někdejšího kina otevřela své brány restaurace Fortel. Za portálem ve stylu antických chrámů se otevře nečekaný, provokující interiér. Rozprostřený do tří podlaží – kdy všechno se nosí zespoda a jde tedy o zatracený nářez pro obsluhu – situovaný do několika oddělených prostor stojí na nabídce sortimentu pivovarské skupiny Staropramen.
Pokud jde o kuchyni, její nabídka je stejně netradiční jako do lešení a drátěných plotových polí zakleté „salonky“ a bývalé lóže v patrech prostory. Hlavním tématem jsou totiž tapas. Vedle nemnoha položek tradiční české kuchyně jsou jich tu k mání bezmála dvě desítky. Jaké vlastně nabízejí potěšení hostům v kombinaci s volbou ze širokého sortimentu piv celé pivovarské skupiny? Zkusme to.
Ve výběru se střídají položky ovlivněné prakticky celým gastronomickým světem. Zaujmout mohou kupříkladu restované kalamáry s česnekem. Jednoduchý recept oblíbených mořských plodů, který možná všichni známe z tratorií v středomoří. S nasucho opečeným chlebem vzbuzují chutě, jenjen se do nich pustit.
Výsledek chuti krmě bohužel není tak potěšující jako pohled na její prezentaci. Nad čistou vůní moře převládají u suroviny stopy lehkého zavadnutí v čase. Česnek se sice snaží tento nešvar přikrýt, nicméně jitřivý nežádoucí tón přetrvává. Celek je tak, spolu s napadrť vysušeným chlebem prvním degradujícím signálem jinak příjemného pocitu z pobytu zde. Pohled na po schodech se řítící perzonál s platy všech položek tapas však svědčí o jejich silné oblibě.
Výběr hlavních jídel není vlastně tak docela tradiční – osvědčené receptury se objevují hlavně v polední nabídce. Opírá se především o maso, opět ustrojené pod vlivem proslulých etnických prvků. Například „křupavá“ porketa se zeleninou. Tahle receptura umí potěšit patro mlsných, je-li jak náleží připravena dokáže navíc umocnit žízeň. Ale ouha. Převaha tučného ve složení porce masa a nedostatečně propečená kůže způsobily, že sousto bylo především rozbředlé, přežvýkavé a v chuti poněkud mdlé. Zelenina s převahou karotky potom silně vnucovala dojem polotovaru pod svíčkovou. Takže souhra, která nevyšla. Škoda. Otevřít ve zlých časech nový podnik s jistě atraktivním nábojem je chvályhodné. Ovšem stran představení kuchyně, navíc v místě, kde se to restauracemi se slušným jídlem jen hemží, správný krok nevyšel, domnívám se. Obstála vlastně jen kvalita dobře ošetřeného piva a perzonál, statečně zdolávající úskalí tří podlaží.
85%
Kuchyně: 40
Obsluha: 18
Nápoje: 19
Ambiente: 8
Celkem 85
Fortel Restaurant a Pub, Lidická 312, 150 00 Praha 5-Smíchov
tel.: 233 330 210, info@fortel-smichov.cz, http://www.fortel-smichov.cz