Chorvatský mlýn dostal už druhého sourozence. Po restauraci Jenerálka převzal majitel podniku zaměřeného na středomořskou kuchyni i bývalé bistro Emanuela Ridiho ve stejné budově. Spojení obchodu s bistrem změnilo název na Festina Lente, jeho zaměření zůstalo italské. V nabídce se nicméně objevují produkty a receptury z celého Středomoří.
Prostor s cukrářskou výstavkou hned za vchodem, rozměrné okno do kuchyně a spousta regálů s atraktivními lahůdkami, to jsou na první pohled hlavní taháky podniku. Mimořádný je však především prosklený chladicí magacín s čerstvou zeleninou a ovocem uprostřed hlavní haly.
Teprve když projdete kolem všech těch dobrot, narazíte na pár stolků a pustíte se do čtení lístku. Je poměrně obsáhlý. Jestliže se Festina Lente prohlašuje za podnik italský, je to se vším všudy. Kuchyni totiž vládne pravověrný syn té země, znalý jejích úhelných krmí v míře nespoutané.
Nejlépe to poznáte z jídel samotných. Rajčatová polévka s argentinskou krevetou, mascarpone a rukolovým pestem vás uvede do hájemství netuctových chutí. Mimořádný základ, tak trochu až „svačinově“ hutný, na jaký jsme tu zvyklí, nabídne mimořádnou vzpruhu pro senzory. Přečistá příchuť ohnivých jablíček, jaká se rodí jen pod italským sluncem, rámuje celý chod. V tom rámu se vedle sebe rovnají nevšedně hebký projev masa se zřetelnou partiturou moře, sametového opalizujícího krému a důrazné, basu tvrdící rukoly. Všem chutím je ponechána úplná svoboda výrazu. Kuchař totiž dobře ví, že se navzájem provážou a výsledkem bude oslovující kantiléna báječných produktů.
Vy, kteří milujete moře a všechny jeho dary, zapomeňte na úzy týkající se složení menu. Klidně si ho z nich poskládejte celé. Restované slávky na bílém víně s cherry rajčátky, konfitovaným česnekem a kudrnkou jsou totiž další vstupenkou k branám požitku vysokého kalibru. Pevné maso, jedinečná rajčátka, uhlazený česnek, a kudrnka, trochu zlobivá, co si přát víc? Jen sklenku dobrého vína, třeba pod etiketou Krauthaker, nebo Jermann, která podtrhne přítomnost vína v základu šťávy.
Nebo je libo tuňák v podobě sashimi položený na efektně nasládlém pyré z mladého hrášku, opatrně houpajícím na patře lahodnost steaku? Pominout nelze ani míchaný listový salát s olivami taggiasca – drobnými, ale těhotnými znamenitým olejem. Na ovocnou minitartaletku s lesním ovocem už opravdu nezbylo místo. Až dokončí stavbu rozlehlé terasy, jež má být ve finále i zimní zahradou, rád se sem zajdu opět podívat.