%
%
Tagy: Asijská kuchyně
I v časech, kdy bylo pohostinství těžce devastováno vznikaly překvapivě nové restaurace
Jedním z příkladů budiž Dian. Asijsky orientovanou restauraci s převahou vietnamské kuchyně otevřeli bratři Khanh a Giang Taovi. jako svůj už třetí podnik v metropoli. Zkušenost ze dvou sesterských restaurací, kuchařský um… a odvaha! To byly patrně důvody pro zrod Dian. Skupina Tao Group tak dnes představuje kolekci atraktivních podniků s poněkud odlišnými o to však lákavějšími koncepty.
Vyrostla nedaleko Budějovické v jednom z nových firemních sídel kolem Brumlovky. Právě v jednom z nich se doširoka rozmáchla nová velká restaurace. Která budí dílem zvědavost, dílem možná rozpaky. Interiér nemůže skrýt atributy poněkud strohého výzoru moderních trendů. Je ovšem umně eliminován chytrým členěním a výzdobou živými zelenými stěnami. Prostor navíc oživuje rozměrné okno do otevřené kuchyně a plnohodnotný bar. O jeho kvalitách nabídky a invenci barmanově stojí za to se přesvědčit. Třeba aperitivem ještě před zahájením a la carte oběda či večerního menu.
Ale pojďme již k tomu, proč jsme přišli. Vstupme do kouzel nabídky zdejších kuchařů.
Startovním chodem mohou být letní rolky. S hovězím masem, rýžovými nudlemi, omáčkou hoisin, smažené šalotky, manga a pasty z oříšků kešu. Už na nich je vidět, jak šéfkuchař pracuje s chutěmi. Všechny je dokázal srovnat do jednoho šiku tak, aby se žádná nepovyšovala, ale ani nezanikla. Výsledkem je senzory burcující dojem, krom zmíněného navíc umocněn báječným projevem svěžesti. Možná překvapující je pozice masa, které tu nedominuje jen z druhého plánu dává vegetariánským prvkům skladby prostor k vyniknutí.
Ať poté zvolíte gyozy s tofu, houbami, zeleninou, zeleným kari a sousto mimořádně oživujícím lehce restnutým chřestem – satay, pečený květák nebo cokoliv dalšího, vše vás překvapí. Počínaje už řečenou souhrou komponent, nenásilným propojením chutí pak konče. Navíc vždy s bezbřehou čerstvostí.
Orámován až mystickou hudbou, dotažen japonským pivem a akcelerován některým z příjemně složených koktejlů je prožitek, který Dian nabízí po všech stránkách příjemný. Umocněný navíc vstřícnou a pozornou obsluhou. Věřím, že na zahrádce stíněné mladým stromovím, uvnitř u „šérovacího“ stolu či v zelení rámovaných šámbrech si Dian užijete z plna hrdla.
Protože jsme na určitou dobu ze zřejmých důvodů opustili exaktní bodový systém, mohu říci jen toto: z pomyslného řebříčku „ano“, „ano s připomínkou“ či „ne“ představuje návštěva v Dian bez dalšího „Ano!“