%
%
Tagy: brazilská churrascaria
Vrátit se do hry o hosta po tíživé době bezmála dvou let útrap znamenalo zavést v konceptu mnohé změny
To potkalo i podnik v jedné z nejfrekventovanějších obchodních zón, nitra Slovanského domu. Brasileiro, jedna z dvou sester s originální znamenitou etnickou kuchyní, před časem prošla poměrně výraznou renovací, v pořadí už čtvrtou. Mimochodem, k některým sáhl management ještě v době, kdy nikdo netušil co za pár dní poté nastane. Jak se to projevilo?
Především drobnosti jako kuřecí srdíčka a klobáska, které dříve podávali passadores de carne přímo ze špízů, se už delší dobu servírují v efektních nádobkách nebo na stylizovaných miniroštech u stolu. Hosté se uklidní, neženou se tak horečně k salátovému baru, ony maličkosti si lépe vychutnají. Passadoři pak mají poněkud více vůle a prostoru pro elegantní rodízio. Víceméně už víceméně pouze vybrané druhy červeného masa nabízejí s umem jim vlastním. Ostatní, ryby, krevety, a nevím teď honem co všechno ještě, se překládá ze „stříbra“. Ještě ke grilu. Vedle plynového je tu také jeden na dřevěné uhlí. Ze směsi exotických tropických dřevin až z Kuby. K masu se chová šetrně a vtiskává mu lehké, ale patrné políbení vonným dýmem.
Ovšem je tu ještě jeden rituál, který vlastně všemu výše řečenému předchází. Uvítací přípitek caipirinhou. Barmani ji dovedou vystřihnout v několika variantách – i jako virgin. Ovšem ti, kteří vědí, dávají přednost klasickému provedení. To vás rychle a spolehlivě posune do brazilského rozpoložení.
Teprve po tomto úvodu se všichni vrhají k salátovému baru. Útokem berou hlavně sushi a asijské saláty, před náloží masa je to svým způsobem budíček pro senzory.
Maso samo – řeč je o hovězím, už dávno to není jen brazilské. Střídají se tu nejlepší řezy z obou Amerik, Nového Světa, Irska a jistě ještě dalších zemí, hovězině zasvěcených. Picanha s krytím k zbláznění vonícího tuku a masem jako dort, i všechny další zde už známé řezy – Marucha, Fraldinha , Alcatra, Pescoço a Cupím – se hostu dostávají v nejleší formě. Některá prošla dalším novým procesem. Vedle zavedeného plynového grilu zde nově instalovali i gril na dřevěné uhlí. Vybraná masa tak díky pozorné práci griléra se žárem a kouřem dostávají nový rozměr chutí.
Tradičně zde nabízejí celou řadu znamenitých vín. S mořskými plody je patrně největší kamarád
burgundské Chablis 2015 Domaine du Colombier. Za průvodce masa se objevila zvláštní vinařská fúze. Z portugalských odrůd Touriga Nacional, Alfrocheiro a Tinta roriz se pod brazilským sluncem zrodila povedená, přívětivá kupáž Quinta do Seival – Castas portuguesas 2011 Miolo, Campanha. S masem, lhostejno kterého řezu a odkud, si moc dobře rozumí.
Inovace Brasileiru prospěla po všech stránkách. Dokonce, jak je docela zjevné, i personál je nabit novou energií a s hostem tu pracují plni ochoty, znalostí i notnou dávkou nadšení. Ještě jedna skutečnost stojí za zmínku. I zde okénko a rozvozy při anticovidovém lockdownu restauraci významně pomohly podržet ekonomiku a hlavně veškerý personál. Po otevření v březnu 2021 v nich však téměř nepokračují. I kdyby se totiž maso dalo dovézt v optimálním stavu což dobře nejde, nálada, která panuje v lokálu během návštěvy se transportovat nedá vůbec. Pro jedinečný zážitek je třeba se do podzemí Slovanského domu vydat. Což všichni věrní zvlášť po dlouhé nechtěné pauze často znovu a s láskou činí. ANO od nás je tak očekávaným a zaslouženým výsledkem.