%
%
Tagy:
Každodenní mazec kolem americké hlízy
Možná na nich ulítl, třeba mu nezachutnaly nebo jich ani neokusil. Ta či tak, importem brambor z Nového světa Kryštof Kolumbus provždy změnil evropskou gastronomii. Tato změna samozřejmě zasáhla i naše území a brambory se staly jednou ze základních plodin. Ke kterým patří dodnes. V gastronomii si jich dokonce považujeme natolik, že pro ně vznikla specializovaná restaurace. Jmenuje se – jak jinak – Brambory a nabízí jich vždy několik odrůd v různých varietách úprav.
Sama restaurace designovaná v rámci současných trendů je až rozmařile veliká. Přesto se před jejím vchodem v době obědů tvoří řady čekajících na uvolněná místa. O večeřích je to pak jen o maloučko slabší. Nedovedu představit kolikrát za den otočí každou židli.
Není také divu. Jídla stojí na osvědčených recepturách v pečlivém provedení a samozřejmě to není jen o bramborách. Ty ovšem v programu dne hrají hlavní roli.
Třeba takový vepřový karbanátek s chilli a římským kmínem, a pečený brambor. Karbanátek je – karbanátek. Nezvedne vás ze židle, ale ani nepohorší. Úkol překvapit na sebe vzala odrůda Laura ve verzi grenaille. Malé, navíc ještě rozpůlené na jakési jednohubky ze všech stran opečené byly bez dlšího znamenité. Žár ohně jim dodal atraktivní chuť, při skusu mírně a příjemně křuply, díky této úpravě navíc úžasně voněly rustikálním projevem přípravy. Karbanátek jakkoliv se na talíři předvedl jako hvězda byl ve vychucení poněkud přibrzděný a tentokrát musel primát přepustit chutným drobným hlízkám.
Jinou roli hrály brambory, tentokrát šlo o Blue Star v salátu na pyré z pečeného celeru spolu se slunečnicovými semínky, bramborovou oplatkou. V tomto případě šlo o tenké plátky tvořící na talíři jakousi kruhovou hradbu. Tak aby skrumáž chutí posílená ještě o lístky bylinek neutíkala mimo mantinely nastavené rurálním projevem brambory. Zafungovalo to báječně. Blue Star splnila úkol aniž by se snažila ostatní projevy potlačit. Spíš je stmelila tak, aby žádný neutekl ostatním moc dopředu. Svérázný celer však přece jen o hlavu vedl, ale protože jde o úhelnou zeleninu většiny našich receptur, šlo vlastně o gradaci příjemného vyznění krmě.
Restaurace vám dává také možnost poznat vybrané odrůdy v nejjednodušších recepturách tak, aby vynikly vlastnosti té které z nich. Za všechny kupříkladu odrůda Annabelle – brambora pečená v popelu, křupavá slanina, zakysaná smetana.
Určitě si často všimněte i obsluhy. Je nevídané, kterak se v tom cirkusu orientují. Ke slovu u přicházejí už téměř neviděná plata a pozorovat jak s nimi číšníci tančí mezi stoly je hodna obdivu.
Takže náš výrok je zřejmě očekávaný – ANO bez dalšího.