%
%
Tagy: osvědčené kuchyně Evropy a podíl české klasiky
Každý nový podnik je v nelehké dnešní době vítaným počinem a příslibem lepších časů
V moderní budově na začátku Sokolovské, kde se protínají všechny druhy hromadné dopravy není prvním hotelem. Botanique Hotel vstoupil na scénu někdy po rozvolnění v březnu 2021. Ovšem ostrý start se v plné míře odehrál nejspíš až po Velikonocích 2022.
Nás nejvíce zajímala ta část, kde se odehrává gastronomie. V duchu současných trendů jde o atraktivně designovanou prostoru, vedenou coby bistro, ovšem je plnohodnotným restaurantem.
Nijak drakonicky moderní, přitom nevtíravě elegantní prostor, kde je bistro plynule propojené s barem v má zvláštní dar. Na kterémkoliv místě dokáže v různorodých sestavách mobiliáře probudit v hostu uklidňující relaxační rozpoložení. „Uhnízdíte“-li se u stolu v jednom v jakémsi kruhovém opevnění mžete nabýt pocitu soukromí, i když možná jen pocitovému. Tomu pomáhá také ladění v klidných hřejivých tónech, jichž bylo všude použito.
Do obrazu však zapadá i kuchyně. Lístek není kdovíjak obsáhlý nicméně zachycuje podíl jak atraktivních receptur z velkých kuchyní Evropy tak i zajímavý výběr české klasiky. V jednoduchém provedení současných trendů. Menu zajímavě otevře rajčatová polévka s bazalkou, parmazánem a, olivovým olejem. V projevu mírně provokující naladí vaše senzory do plné pohotovosti. Stejnou službu, v horkém létě možná účinněji zařídí kozí gervaias. Chladivý sýr až drzého výrazu je obklopený červenou řepou, granátovým jablkem, rukolou, panko strouhankou, mladou řeřichou. Soulad tolika sebevědomě burcujících chutí do sametova uhladí květový med.
Sáhnete-li do klasiky nabízí se smažený vepřový řízek s bramborovou kaší a marinovaná okurka. Krom prezentace – maso je servírováno v podobě tří menších řízečků a okurka má svěží tah s plnějším nádechem živé nasládlosti a ryzí čerstvosti – drží krmě celkový dojem v mantinelech české tradice.
Láká i stařený hovězí flank steak pečený na grilu se znovu pestrým doprovodem. Dýmem provoněné pečené grenaille, špek, cibulky, balsamico a rozmarýn obstarají vějíř do široka rozprostřených chutí s povzbudivým projevem.
Celek návštěvy v bistru vyzní velice potěšitelně, když navíc v klidu lehce potemnělého klimatizovaného prostoru vidíte za okny až běsné hemžení barevného davu na zastávkách před vchodem do metra.
Botanique Bistro má vše pro to, aby se stalo populárním místem i pro hosty z ulice. Ve zjednodušeném provizorním hodnocení má však tentokrát naše ANO významnou připomínku. Gervais i vlastně vše ostatní – hosty nevyjímaje – si jistě zaslouží onačejší pečivo než je nejzákladnější ražená kaiserka odnaproti z marketu. Navíc už notně oschlá…