Jste-li tu poprvé, nebudete možná po prvních krocích příliš nadšeni. Úzká odbočka z hlavní ulice vás zavede před nikterak výjimečný moderní dům a ani chodba vedoucí do restaurace stále ještě nedává tušit, co všechno vás čeká. Teprve když se otevře pohled na členitou prostoru, kde se stoly přečasto chlubí espritním bohatým založením, aristokraticky vyšňořenými ubrusy, lesknoucími se příbory a noblesním sklem, zmocní se vás dychtivé očekávání.
Efektní vinotéka oplývá mimořádnými etiketami, za sklem uprostřed místnosti se vyjímá torzo historické stavby, snad někdejšího kostela. Jenom výhled ven, jakkoliv nezajímavý, byl zastavěn novými budovami, takže se vám nedostane pohledu na modrou oblohu. Na druhou stranu nic neodvádí pozornost od libých pokrmů na talířích.
Už zdálky vonící jídla lákají propracovanou prezentací. Vstřícná obsluha s citem pro situaci vzápětí servíruje chod, jehož prostřednictvím se stáváte účastníkem hry, již režíruje kuchařský nadšenec Viktorin.
Specialitou Borgo Agnese jsou těstoviny. Po prvním soustu svérázně sestavené variace, jež obsahuje tortellini s kachními žaludky, houbami shimei a sójovými boby edamame, hned víte proč. Žaludky, kdysi vyhledávaný pokrm, se ve zdejším podání znovu připomínají pozornosti labužníkově. Spolu s těstem, z něhož cítíte ryzí obilné valéry, se spojí v mimořádně chutné sousto. Svým způsobem prostý pokrm vynáší do vyšších gastronomických pater jemný dotek exotické houby. Další rozměr elegance přidávají svěže zelené boby umístěné na vrchní palubě těstoviny, a to zejména jejich mladistvý výraz rozhojněný elegantně vykrouženým projevem šťávy.
Takto vyladěné jsou všechny Viktorinovy krmě. Nebojí se experimentu, dokáže srovnat chutě do sehraného závěrečného projevu. Ať si objednáte cokoliv, na všem je znát maximální snaha o co nejlepší konečný výsledek. Exotické taštičky Gyoza s vepřovým masem, zeleninou a zázvorem z menu Petit, mořský ďas, pepř Sansho, pyré ze sladké kukuřice, hřiby a estragon – tohle nabízí menu Grand. Nebo volba dle libosti z á la carte, takový králík na fenyklu, krém z hrubozrnné hořčice, těstoviny se slaninou.
Šéfkuchaře dobře doplňuje nabídka sommelierova, jím doporučená vína akcentují pokrmy a umocňují jejich vyznění. Kupříkladu hovězí tartar ala Nicoise, s emulzí z ančoviček a křepelčím vejcem si báječně porozuměl s Borgo Cuvée 2012 pozdní sběr ze sklepa Sonberk.
Umění šéfkuchaře a jeho týmu zúročují profesionálním výkonem i všichni na place. Pokud se tedy chcete ujistit, že stojí za to chodit do dobrých a lepších restaurací, zastavte se v Borgo Agnese. Nejlépe večer, kdy v tlumeném osvětlení vnuká torzo středověkého zdiva za skleněnou přepážkou prostoře něco mystiky a atmosféra dýchá romantikou. Za přátelskou cenu se vám dostane péče a krmí jako při slavnostní večeři na vévodském dvoře.