Po nedávné rekonstrukci nabízí restaurace nové zážitky. Elegantní interiér, nenásilně moderní s nádechem retra, staronovým týmem jak na place tak v kuchyni, po všech stránkách potěšující pobyt. Ať ve vzdušném stanu letní terasy či v působivém prostředí členité hlavní prostory lokálu. To vše umcněno hravou, skrz naskrz líbivou kuchyní Apeninského poloostrova.
Už jen letmé nahlédnutí do lístku vám způsobí zrychlené polykání. Jak polední menu – sous vide grilovaný steak z vepřového caré s hříbkovou omáčkou, a mačkanými bramborami s pažitkou, například – tak stálá nabídka hýří lákavými a lákavějšími recepturami.
Pro začátek začněte těstovinami, jak v italské rerstauraci jinak?! Strozzaptreti Granaci di Fume, po našem s račím masem, karotkou, cibulí, cuketou a humrovou omáčkou. Svazek s chutí moře a úžasných darů země v podobě báječné zeleniny dává znamenité sousto. Omáčka uvízlá v trubičkách těstovin dostane díky obilné příchuti nový rozměr, jemné maso ráčků si na první dobrou porozumí a vnímavě uchystanou zeleninou. Tím spíš, když zpoza opony vstoupí do centra dění stopa mimořdného oleje. On je tím, co exponuje každé sousto krmě do té báječné, nenápadné a přesto všudypřítomné, těžko napodobitelné jednoduchosti poloostrovních krmí.
Pokud jste takto navnadění a lační dalších požitků, zkuste rybu. Čerstvou, vonící mořem a dýmem – to díky přípravě v grilu X-Oven, jedním z nejvyhledávanějších. Pražma, citlivě připravená, má doprovod jednak v čerstvém salátu, kde rukola svou razantní chutí působí jako spalovač tuku. Jakkoliv ho v rybě není nijak moc. Recepturu pečetí další porce zeleniny, tentokrát také lehce polaskané žárem a odérem grilu. Obklopí maso nenásilnou šťavnatou živoucností. Opět si svůj výstup neodpustí olej, tentokrát v kombinaci s mámivě sládnoucí omáčkou ovládnutou humřím akordem.
Celý ten až obžerný program uzavřete nakonec třeba kokosovou panna cottou s čerstvou vanilkou, mangovým pyré, sekaným mangem a ořechovým krokantem. Je to svěží a zdaleka ne tak sladké, jak byste si možná mysleli.
Na lístku najdete i další lákadla, mimořádné steaky ze všech možných řezů vyzrálých mas prakticky v každém myslitelném stupni propečení od blue rare po well done, ale také stejně povedené exkurzy do hájemství českých specialit. Kupříkladu grilovaný filet ze sumce, křenová omáčka s jablky, špenát dušený na víně, máslové brambory s pažitkou. Ať tak či tak nemůžete odcházet nespokojeni. Tím spíš, když chody proložíte dobře padnoucími víny etiket vyhlášených italských sklepů, a doposledka si vychutnáte nevtíravou, vždy ve správný čas přítomnou obsluhu. Kdy hravý přístup číšníka nezakryje dokonalou profesionalitu a servírka pak vše koření nakažlivými úsměvy, které vám zvednou sebevědomí.
V každém případě už teď, kdy si tým restaurace vytkl dobu před podzimním ostrým startem jako záběhovou, lze říci jedno. Cesta, po níž se Bílý Mlýn vydal, je přinejmenším nadějná. Restaurace tak rozhodně stojí za zapamatování. Nejen pro Liberečáky.