95%
95%
Tagy: tradiční česká a mezinárodní kuchyně
Do populárního multifunkčního areálu nedaleko Prahy s golfovým hřištěm, hotelem a pohostinskými zařízeními obklopeného přírodní scenérií vstoupilo třetí milénium
Areál Botanika na sebe upoutává pozornost už řadu let. Nejen díky možnosti bohatého sportovního vyžití, dětským zábavným programům či letním táborům. Silným magnetem je i tamní gastronomie.
A právě v tomto segmentu lze hovořit o průlomu pohostinství nových časů. Místo, kde se vše odehrávalo v rurálních prostorách v objetí ryzí přírody dostalo novou restauraci. A právě o té bude řeč.
Vila Botanika, tak se podnik jmenuje, je s původní vilou vlastně srostlá. Přístavba S vysokánskými okny a prosklenou stěnou, s vysunutou letní terasou je atraktivní stavbou. Budete si na ni však asi chvíli zvykat.
Jistě vám v tom pomůže interiér restaurace. Noblesní prostora s kuchyní dopředu a komorním barem je vybavena elegantním mobiliářem. Jednoduše založené stoly a pohodlná polokřesílka vlastně až tak třeskutě moderní nejsou. Díky průhledům na okolní stromoví a rozlehlé louky se zde spojuje šarm prostoru s přirozenou naturální elegancí okolí.
Pokud se sem vydáte, čeká vás tu další svým způsobem anomálie. Je skryta v jídelním lístku a představuje průřez základními recepturami tradiční české kuchyně. Tedy to, nač jste byli zvyklí v restauraci původní. Není to samozřejmě jen o ní, mezi předkrmy i specialitami se vás budou snažit upoutat krom dalšího sépiové špagety s jumbo krevetami, chilli, česnek, olivový olej, hoblinky parmazánu.
Hlavní nabídka je potom opřena o zmíněné krmě klasiky českých kuchyní. Největší smažený řízek na západ od Prahy z vepřového oříšku, domácí bramborový salát, citron, to je spolehlivý chyták. Je opravdu velký jako sloní ucho, voní sádlem a chutná jen což!
Když si poručíte rajskou, třeba malou degustační porci s jedním knedlíkem, jako byste se na chvíli ocitli v jiném světě. Zapomenete na křišťálové lustry, nabídku lahůdek docela pominete. Právě vás totiž babí poslala na zahrádku pro rajčata, bude vařit vaši oblíbenou omáčku! Vy pak už jen sedíte, pozorujete, ja strouhá perník, velejemně přidá tu lžičku toho, tu onoho. Tohle ve vás probudí rajská v Botanice. Ale nejen ona, stejně to budete mít i s kačenou upečenou v peci tak, jak už není téměř nikde k mání (to ale jen v létě). Znamenitý je paprikáš, šálivě ostrý, údajně díky zvláštní maďarské feferonce. On nejen pálí, ale s jakýmsi květnatým dovětkem nabídne masu mimořádný doprovod mnoha chutí. Nočky jsou tam jen proto, aby nářez chuti nebyl tak mocný.
Kdybyste sáhli po bůčku, neuděláte chybu. Snad jedině dietní. Ale rozhodně si užijete. Vláčné vonící maso, křupavá horní kůrka, úžasný výpek. K tomu málo používané kedlubnové zelí a kostičky šťavnatýcjh pečených jablek, která bůček náramně oživí. To přece stojí za to zapomenout pro jednou na varovně zvednutý prst paní doktorky.
Kdo máte rádi hovězí neváhejte. Uměřeně stařené z nedaleké farmy, s vnímavou péčí upravené. Takový rib-eye steak s omáčkou ze zeleného pepře, s kapkou brandy vás bez dalšího dostane.
Areál Botanika získal nový náboj. Restauraci dnešních časů v níž se odehrávají koncerty na téma kuchyně C&K říše. Která vlastně byla spolutvořena umem českých kuchařek. Což je rozhodně důvod k návštěvě.