FOODOLOGY

Restaurace CottoCrudo - valentýnské cupcakes

Restaurace zbrojí na Valentýna: Která probudí žár vášně nejlépe?

Ústřice, humři, exotické ovoce i foie gras. Ale hlavně čokoláda nesmí chybět v žádném menu pro svátek, který se slaví 14. února.

Ze svátku zamilovaných se zvolna stává svátek mlsných. Kuchaři velkých jmen se předhánějí, aby právě jejich menu na 14. února bylo nejvalentinovatější. Jako by bez sváteční večeře nebylo ani vášnivé noci.

 

Šéfkuchař Mlýnce Marek Šáda přichystal menu, které se v podniku bude podávat až do konce února. Jeho základem je jemné drůbeží maso kachny a perličky.

Marinované kachní prso, krvavý pomeranč, jedlá hlína, hráškové výhonky, polníček
Pošírovaný siven, řepa, marakuja, tapioka
Grilovaná perlička, smažený konfit, pórek, topinambur, žampion, omáčka albufera
Čokoláda, maliny, pistácie, amaretto
Cena menu: 1 390 Kč, párovaná vína 790 Kč

 

O pozornost si stále hlasitěji říká znovuzrozená Salabka. Petr Kunc dělá kotrmelce, aby podnik dostal do ohniska zájmu. Tentokrát láká zamilované a jeho nabídce bude těžké odolávat. Zvláště když je páruje s víny trojské vinice.
Kachní šunka, emulze z červené řepy, oříškové kamení, ostružina, malina, červený rybíz, borůvka, ovocný papír (Ton Coeur, Pinot Noir Rosé 2015)
Platýz, celerové pyré, anglická hořčice, zauzená morková kost, krutony, okurka, pažitka, citron, hovězí jus (La Poéte, Pinot Blanc 2015)
Vepřová líčka, humří bisque, Granny Smith jablko, tapiokový chips (Ton Rire, Pinot Noir Reserva 2012)
Kokosová panna cotta, bílá čokoláda, La Perle granita, mango gel, maliny, růže, jahodový sorbet (La Perle Kir Royal de Frais)
Petit fours & káva
Cena menu: 1 150 Kč, párovaná vína 850 Kč

 

Exotikou hýří zamilovaný večer v Asian Temple. Šéfkuchař Nyoman Purnata, kterému v krvi koluje asijská krev, připravil pro své hosty kombinaci balijské tradice a moderních trendů. Menu není kdovíjak obsáhlé, ovšem co do barevnosti chutí se vyrovná nepestřejším asijským květům.
Tygří krevety s papájou a dresinkem rujak
Hovězí tartar v balinéském stylu
BBQ jehněčí s citrónovou trávou a kurkumou

 

Členové mladého agilního týmu kavárenského řetězce Lagarto Café na severu Čech vsadili na lehké menu, sladké jako polibek. Jako bonus připravili „Nápoj lásky“, který prý funguje.
Malinové latté, horké maliny a panna cotta – a samozřejmě káva

 

O tom, co prospívá lásce, vědí asi nejvíc Italové. Speciální menu Romeo a Julie, inspirované regionem Veneto připravil Luca D´Asti v restauraci CottoCrudo.
Pěna ze šafránové polenty se zahrádkou Chioggia a mořskými plody
Domácí uzená kachní šunka s pralinkami „fegato alla Veneziana“
Baccala raviolo s čekankovou omáčkou a chipsy z polenty
Mušle svatého Jakuba se zauzeným bramborovým pyré a humří omáčkou
Sorbet
Telecí svíčková s celerem, fermentovaným černým česnekem a chřestem
Zimní tiramisu
Petit fours
Káva nebo čaj
Cena menu: 1560 Kč, cena s vínem: 2600 Kč

 

Tomáš Juřík v restauraci La Finestra di Cucina vzal za základ plody moře. Sommeliér restaurace se pak postaral o to, aby každý chod byl ozvláštněn optimálně pasujícím vínem.
Aperitiv: Berlucchi Franciacorta  Rose 0,1 l
Ústřice Tsarskaya s telecím tatarákem a bottargou z jesetera (Riesling Trocken 2015, Clemens Busch, Mosel 0,1 l)
Raviola s humrem a žloutkem, pastiňákové pyré, zázvorová želatina a  bisque z humra (Vernaccia di San Gimignano Fiore 2013, Sono Montenidoli, Toscana 0,1 l)
Organické kuře s lanýžovou nádivkou, celerovým salátem a lanýžovou omáčkou (Nebbiolo Langhe 2015, Roccalini, Piemonte 0,1 l)
Pistáciové brownie s mascarpone, vanilkový mousse a malinový sorbet (Marzemino Dorón, Eugenio Rosi, Trentino 0,05 l)
Cena menu: 1690 Kč, cena s vínem: 2390 Kč

 

Na večer lásky je připravena i restaurace MG u Mladé Boleslavi. S kulisou letiště za okny se můžete oddávat působivému pořadu jídel, který Miroslav Grusz sestavil pro co nejlepší prožitek z večera. Menu bude podávat od 10. do 14. února.
Tatarák z tuňáka žlutoploutvého s císařským kaviárem, mučenkou a marinovanými artyčoky,
nebo Hovězí tatarák s kapary, ančovičkami a hořčičným krémem
Smažená mušle svatého Jakuba s tomatovým chutney a šafránovou omáčkou
Grilovaná telecí svíčková s foie gras, černým kořenem, fermentovanou zimní zeleninou a černým lanýžem
Čokoládové srdce

31. 1. 2017

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie