FOODOLOGY

Kuchařky v MAKRO Akademii

Řepa, ořechy a hejk. Školní jídelny se učily vařit v norském stylu

Projekt MAKRO Akademie zaměřený na kuchařky a kuchaře vařící pro děti se tentokrát soustředil na severskou kuchyni.

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen z celé České republiky se v pražské MAKRO Akademii učili, jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly. To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii, a to pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.

Workshop pro české školní jídelny, které mají zájem vařit nová a moderní menu pro své strávníky, se v prostorách MAKRO Akademie konal již podruhé. Projekt seznamuje zúčastněné školní jídelny z celé České republiky s typickými recepty vybrané zahraniční kuchyně a tentokrát padla volba na Norsko. Jako základní suroviny pro přípravu této kuchyně byla použita ryba a zelenina.

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:
– Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
– Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
– Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
– Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou

„Hrášková polévka z našeho menu se v Norsku jí každý čtvrtek, proto nesměla chybět při dnešní přípravě. Krémová mléčná rýže s mandlemi patří zase mezi typický norský dezert, který v různých obměnách připravují i ty nejluxusnější norské restaurace,“ vysvětlil na úvod šéfkuchař Marek Raditsch. Ten spolu s Milanem Sedlákem, Lukášem Uherem a Petrem Stádníkem přípravu a instruktáž vedl.

Projekt stojící na zásadách zdravého stravování pro děti nutně vyvolá řadu otázek. Tou hlavní je, proč neumíme stejně pracovat s naší vlastní kuchyní, jejíž historické postavení a současné trendy k tomu dávají dostatečný motiv? Jsem přesvědčen, že plejáda nadějných kuchařů je schopna připravit menu stejně zajímavé jako zdravé, vycházející z nejlepších tradic domácí kuchařské školy.

21. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice