FOODOLOGY

Kuchařky v MAKRO Akademii

Řepa, ořechy a hejk. Školní jídelny se učily vařit v norském stylu

Projekt MAKRO Akademie zaměřený na kuchařky a kuchaře vařící pro děti se tentokrát soustředil na severskou kuchyni.

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen z celé České republiky se v pražské MAKRO Akademii učili, jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly. To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii, a to pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.

Workshop pro české školní jídelny, které mají zájem vařit nová a moderní menu pro své strávníky, se v prostorách MAKRO Akademie konal již podruhé. Projekt seznamuje zúčastněné školní jídelny z celé České republiky s typickými recepty vybrané zahraniční kuchyně a tentokrát padla volba na Norsko. Jako základní suroviny pro přípravu této kuchyně byla použita ryba a zelenina.

Kuchařky a kuchaři ze školních jídelen připravovali následující menu:
– Polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny
– Červená řepa s jablky, vlašskými ořechy a zakysanou smetanou
– Hejk s bylinkovou krustou, omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem
– Krémová mléčná rýže s mandlemi a ovocnou omáčkou

„Hrášková polévka z našeho menu se v Norsku jí každý čtvrtek, proto nesměla chybět při dnešní přípravě. Krémová mléčná rýže s mandlemi patří zase mezi typický norský dezert, který v různých obměnách připravují i ty nejluxusnější norské restaurace,“ vysvětlil na úvod šéfkuchař Marek Raditsch. Ten spolu s Milanem Sedlákem, Lukášem Uherem a Petrem Stádníkem přípravu a instruktáž vedl.

Projekt stojící na zásadách zdravého stravování pro děti nutně vyvolá řadu otázek. Tou hlavní je, proč neumíme stejně pracovat s naší vlastní kuchyní, jejíž historické postavení a současné trendy k tomu dávají dostatečný motiv? Jsem přesvědčen, že plejáda nadějných kuchařů je schopna připravit menu stejně zajímavé jako zdravé, vycházející z nejlepších tradic domácí kuchařské školy.

21. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie