FOODOLOGY

Punčochář se loučí…

Uzeným úhořem, mořským ďasem, nebo legendárním holubem

Celkem osm ikonických chodů, které během více, než čtyř let uváděly v nadšení stovky mlsných. To nabídne v rámci své derniéry hostům Jan Punčochář. Bude to jeho zamávání na rozloučenou, s koncem února totiž Grand Cru opustí.
Co a proč ho k tomu vedlo? Jednak to patrně byla pochopitelná únava materiálu, velepopulární šéfkuchař byl těžen na sto třicet procent. Svou roli  sehrála i letitá touha věnovat se české klasice v tradiční pivnici s mimořádným pivem.
S novým angažmá se mu, zdá se, jeho touha splní. V restauraci U Matěje, v sousedství kostela se jménem téhož světce mezi Hanspaulkou a Babou, by právě tato kuchyně měla být těžištěm nabídky. Zda to bude jediný segment nebo přibude něco dalšího, na to si musíme počkat. U Matěje se mají roztočit pípy a rozhořet žár pod hrnci prvního dubna.
Ale ještě do konce měsíce máte možnost si připomenout to, čím „Punčocha“ – promiňte Jene tu důvěrnost – ukazoval labužníkům cesty vysokou kulinarií. Na programu bude menu v tomto složení:
– kreveta v kataifi nudlích, arašídová omáčka, citrusy
Markus Molitor, Riesling, Haus Klosterberg, Mosel, Německo 2017
– uzený úhoř, kachní foie gras, yuzu omáčka
F.X. Pichler, Grüner Veltliner, Federspiel, Wachau, Rakousko 2017
– humr na dva způsoby
Domaine Fournier, Sancerre, Val de Loire, Francie 2017
– baby mořský ďas, omáčka z černého piva a uzeného špeku, bramborová kaše, konfitovaný česnek
Pierre Morey Bourgogne blanc, Burgundsko, Bourgogone, Francie 2014
– holubí prso, mandlová raviola, consommmé z holubích stehen, armagnac a zázvor, zmrzlina z holubích foie gras
Vi?a Real, Rioja Reserva, Španělsko 2014
– jehněčí panenka, sladké papriky, redukce z letitého balsamica
J.L. Chave Selection, Crozes Hermitage, „Siléne“ Côtes du Rhône, Francie 2015
– karamelové vejce
J.J Prüm, Riesling, Spätlese, Bernkasteler Badstube 2016
– variace francouzských sýrů / Výběr podle dostupnosti sýrů

Z nabídky si jistě vyberete, tím ,spíš, když je provázena znamenitým párováním.
Potom už se těšme na to, čím nás Jan a jeho tým přivítají prvního dubna U Matěje. A doufejme, že to nebude Apríl…

 

4. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu