FOODOLOGY

Proměnlivé The Bistro sází na tapas a mezze

Podnik Jurije Kolesnika nenudí. Na několika málo pokrmech dokazuje, že pestrost je otázkou invence.

Bistrománii podlehl i uvážlivý a zkušený restauratér Jurij Kolesnik. S hlavním šéfkuchařem svých podniků La Veranda a Babiččina zahrada Radkem Davidem se pustil do této sféry pohostinství, dříve alternativního, dnes by se dalo říci hlavního proudu gastronomie. Před nedávnem otevřeli v Londýnské ulici The Bistro. Jaké je?

Trochu jiné než obvykle. Kolesnik měl plán patrně v hlavě už dlouho, jenom nespěchal. Získal zajímavou adresu s členitým dvoupodlažním prostorem, slušnou parcelou na letní terásku ve vnitrobloku a dal se do práce.

Elegantní interiér dává v hlavním porsotoru s barem hostu pocit, jako by se ocitl spíše v restauraci. Není to honosně okázalé, ale ani stroze „bistrózní“. Nenápadný šarm mobiliáře vyvolává dobré pocity. Suterénní část se zcela prosklenou stěnou je prostší, bez přílišných ozdob, jen s několika až naivními obrázky na stěnách. Potom zde máte k dispozici ještě zahradní posezení, znovu jednoduché, ale víc než dostačující.

To hlavní je však jídlo. Dva předkrmy, salát, polévka, čtyři hlavní chody a dezerty. Překvapí však pestrost skladby. Nejde o nijak národnostně specifikovanou kuchyni. Vlastně tu vedle sebe stojí všechna etnika, jejichž gastronomie hýbe světem. Lákavé a stále oblíbenější je sekce Tapas, snack, mezze, vykroužená nabídka s možností pro každého.

Hummus ze zeleného hrášku, pražené lískové ořechy a petrželkový olej, smažený zelený chřest se sezamovým krémem a praženými arašídy nebo pesto z pečené červené řepy, to je jen malá ukázka nabídky. Ta se však týden co týden mění, takže se můžete v miskách nebo na prkénkách potkat s čímsi docela jiným. Pokud se vám tu zalíbí, můžete si být jisti, že vás zdejší sortiment, vstřícný personál a milá atmosféra neunudí za pár týdnů k smrti.

25. 5. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice