FOODOLOGY

Restaurace Benjamin

Projekt Benjamin: velká kuchyně v malém provedení

Restaurace v Norské ulici překvapí na několika úrovních, hlavně ale netradičním konceptem.

Komorní fine dining, asi tak se dá definovat nový počin Štěpána Návrata. Po dvojjediné restauraci Café Buddha se pustil docela jinou cestou. Nevelká místnost někdejšího krámku v Norské ulici, v ní elegantní barový stůl, tvarem připomínající podkovu, pouhých deset míst okolo. Jediný číšník a sommeliér uvnitř kruhu.

Působivé nepřehnaně moderní zařízení místnosti, spousta dřeva, živý zelený obraz na stěně, velkým písmem vyvedené jméno podniku Benjamin, elegantní polokřesla. To všechno vás naladí na dobrou notu ještě před zahájením dvojího menu. První bude šestichodové, druhé osmichodové a proběhnou ve zvláštním turnusovém režimu s pevným startem.

Od 17.45 se představí zajímavé pokrmy české kuchyně, dnes pozapomenuté. Ve 20.30 startuje osmichodovka podmanivě sestavená tak, aby probudila emoce. Autory meníček jsou za asistence majitele restaurace Benjamin tři kuchaři, jejichž jména dávají záruku mimořádného prožitku – Radek Jakubec, Pavol Pavlík a Tomáš Torhan. Domnívám se, že není třeba je zvlášť představovat.

Suroviny těží na malých farmách s velkým jménem, za všechny zmíním drůbeží Farmu Druhaz či Kalendovu Chabrybárnu. V rámci přírodně moderní české kuchyně, kterou pro Benjamina zvolili, hraje přitom surovina a její vnímavé zpracování zvlášť významnou roli.

Ještě musím zmínit jedno, a to je sdílení jídla. Ovšem trochu jinak pojaté. Zatímco v jiných podnicích se dělíte o jídlo, tady se vyměňují názory, informace, dojmy. Tím, že skupina hostí není velká, všichni začínají v jednu chvíli a meníčkem se projídají společně, bývá z toho často sympatická diskuze, mírně podbarvená párovanými víny. Je zajímavé, kterak na některou kreaci můžete získat až deset názorů.

Na co se tedy můžete v Benjaminu těšit? Je to kupříkladu variace brambor v podobě uzené bramborové pěny, bramborového tataráku, bramborových chipsů a libečkového oleje. Odvážně zní kombinace marinovaného okouna, borovičky, jalovce, řepy a pastináku v podobě pyré a chipsu. Finále může obstarat štrúdl, pečená jablka, mák, vlašské ořechy, skořice a medovina. Neláká vás takový večer? Mě ano.

2. 4. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu