FOODOLOGY

Příští zastávka – Skořepka 9

Jmenuje se Thai Station a představuje přírůstek do rodiny exotických míst s atraktivními asijskými kuchyněmi

V čem je další bistro zajímavé tak, že stojí za povšimnutí? Provozují je dvě ženy, majitelka Rujalux Kongpetch Nešpůrková a šéfkuchařka Onwasa Kongpetch. Nabízejí autentickou thajskou kuchyni, což, přestože jsou obě rodilé Thajky nemusí být vítězství. Thajsko je jedna ze zemí kam každoročně a často opakovaně míří mnoho Čechů trávit dovolenou. To zase znamená že mnohý je v tamní kuchyni honěný, a protože jsme jací jsme, i velice kritický. A dále, vstoupit do arény změti bister, kde často v Česku rození Asiaté pronikli do praktik českých hospodských, a vědí, „jak na to“.
Pokud nic z toho neodradilo obě dámy, musí být zatraceně silné v kramflecích. A ony skutečně jsou. Majitelka žije delší čas v Česku, a v branži se velice dobře vyzná. Šéfkuchařka zase prošla velkou školou dokonce u nejvyhlášenějšího šéfkuchaře země a propagátora street kitchen, který používá jména McDang. Pracovala v řadě renomovaných thajských restaurací, takže o jejích kvalitách není třeba pochybovat.
Celý prostor je pak vsazen do elegantně designovaného interiéru, nepřehnaně efektního, působivého a uklidňujícího. K tomu na báječné adrese.
Na lístku jsou receptury známé i neznámé, ostré až pálivé i klidné, vege, ryby i maso. Za všechny vzpomenu na lososa Miang Pla, kuřecí satay, nebo extra pálivé pad kra prow. Samozřejmostí jsou i pověstné thajské polévky.

To všechno najdeme i v jiných podnicích…, můžete si říci. Asi ano, ale v pečlivé úpravě kuchařky, která za svou kuchyni dýchá a v každé misce nechává kousek duše, konejšivé atmosféře útulného bistra a režii dvou zapálených žen, už tak často ne. Pokud vůbec. Takže zbývá jediné: projít Skořepku, před Thai Station opravdu zastavit – a vstoupit.

26. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie