Příští zastávka – Skořepka 9
Jmenuje se Thai Station a představuje přírůstek do rodiny exotických míst s atraktivními asijskými kuchyněmi
V čem je další bistro zajímavé tak, že stojí za povšimnutí? Provozují je dvě ženy, majitelka Rujalux Kongpetch Nešpůrková a šéfkuchařka Onwasa Kongpetch. Nabízejí autentickou thajskou kuchyni, což, přestože jsou obě rodilé Thajky nemusí být vítězství. Thajsko je jedna ze zemí kam každoročně a často opakovaně míří mnoho Čechů trávit dovolenou. To zase znamená že mnohý je v tamní kuchyni honěný, a protože jsme jací jsme, i velice kritický. A dále, vstoupit do arény změti bister, kde často v Česku rození Asiaté pronikli do praktik českých hospodských, a vědí, „jak na to“.
Pokud nic z toho neodradilo obě dámy, musí být zatraceně silné v kramflecích. A ony skutečně jsou. Majitelka žije delší čas v Česku, a v branži se velice dobře vyzná. Šéfkuchařka zase prošla velkou školou dokonce u nejvyhlášenějšího šéfkuchaře země a propagátora street kitchen, který používá jména McDang. Pracovala v řadě renomovaných thajských restaurací, takže o jejích kvalitách není třeba pochybovat.
Celý prostor je pak vsazen do elegantně designovaného interiéru, nepřehnaně efektního, působivého a uklidňujícího. K tomu na báječné adrese.
Na lístku jsou receptury známé i neznámé, ostré až pálivé i klidné, vege, ryby i maso. Za všechny vzpomenu na lososa Miang Pla, kuřecí satay, nebo extra pálivé pad kra prow. Samozřejmostí jsou i pověstné thajské polévky.
To všechno najdeme i v jiných podnicích…, můžete si říci. Asi ano, ale v pečlivé úpravě kuchařky, která za svou kuchyni dýchá a v každé misce nechává kousek duše, konejšivé atmosféře útulného bistra a režii dvou zapálených žen, už tak často ne. Pokud vůbec. Takže zbývá jediné: projít Skořepku, před Thai Station opravdu zastavit – a vstoupit.