FOODOLOGY

Radovan Blažek (spolumajitel společnosti Alkohol.cz, vlevo), Její Výsost princezna Marie von und zu Liechtenstein a Josef Weimeyer (enolog lichtenštejnského vinařství)

Princezna-enoložka představila v Praze svůj veltlín i pinot noir

Vinařstí Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein vstupuje na český trh. Míří do restaurací střední a vyšší třídy.

Šest set let tradice v každém doušku. Tak by se dala popsat prezentace vinařství Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein, která se konala 9. června v galerii Zlatá husa.

Sérii sedmi vín navíc doprovodili komentářem hlavní enolog knížecího vinařství Josef Weinmeyer a princezna Marie von und zu Liechtenstein. Její Výsost je totiž kromě šéfky marketingové strategie také vystudovanou enoložkou a aktivně se na tvorbě vín podílí.

Sklepy v rakouském Wilfersdorfu zastupovalo mimořádné veltlínské zelené v kategorii AOC, netypické, avšak chuťově znamenité ryzlinky stejně jako mazlivé zweigeltrebe. Vína z oblasti Dolních Rakous ukázala vývoj, jakým se tamní knížecí sklep ubírá. Díky využití moderních technologií skloubených s tím nejlepším ze staleté tradice produkuje vína mimořádné odrůdové čistoty, autentická a s jasně patrným puncem terroiru. Minerální ryzlinky s báječnou pitelností se chlubí variabilitou při párování a jídly, veltlínské se všemi markanty této svěží odrůdy nabízí stopu pikantního doznívání. Vysokou jakost vykazuje i sametové zweigeltrebe, jež má díky minimu taninů a výrazné ovocné dochuti velkou šanci uspět ve vinných kartách restaurací střední a vyšší třídy.

Sklepy Fürstliche Domäne z lichtenštejnského Vaduzu pak reprezentoval nadějný pinot noir Herawingert AOC 2014, který je navzdory svému mládí daleko ve vývoji a hotový k pití. Druhá etiketa, cuvée zweigeltu a merlotu Veramo 2014 s mírnou převahou rakouské odrůdy (58 %) a hladivou přítomností merlotu – patří mezi vína harmonická, vzácně chuťově vybavená. Ležení ve velkých dubových sudech pak zdůraznilo polibkem dřeva dochuť vína.

Za zmínku stojí rovněž pronikavě elegantní Traminer Amato, sladké víno, které se stalo vítězem kategorie na prestižním rakouském Salonu 2015. Vysoce vyzrálé hrozny daly vzniknout zlatému vínu se vzácně vyrovnaným poměrem cukru a kyselin. Ač sladké, má švih a svěžest spojenou s krásnými, nepřepálenými tramínovými tóny. Je mimořádným reprezentantem rakouských sladkých vín, která patří k nejlepším na světě.

Akci pořádala společnost Alkohol.cz. Jejím cílem je přímo zastupovat vinné sklepy vyššího a nejvyššího jména, mezi něž Hofkellerei des Fürsten von Liechtenstein patří.

16. 6. 2016

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie