Pratur na talíři v Bellevue. Ochutná ho, kdo dřív přijde
Speciálně šlechtěné plemeno skotu se objeví v pražském podniku na mnoho způsobů, jako tatarák, consommé i konfit.
Restaurace se připravují na poprázdninový návrat svých hostí, každá se snaží něčím překvapit. Zatím největší hit nasazují v Bellevue. Petr Bureš a jeho parta chystají vpravdě ojedinělé menu. Hlavním tématem lístku, který bude nabízen od 19. září, je totiž pratur.
Tvora známého z německých bájí na počátku minulého věku přivedli k životu bratři Heklové. Není to sice úplně týž druh, jejich vyšlechtěný pratur se však vyhynulému původnímu plemeni Bos velice blíží. Protože chovné stádo praturů existuje i v Česku a utěšeně se rozrůstá, mohou jeho majitelé (společnost GW Farma) tu a tam některý kus odlovit pro konzumaci.
Na maso polodivoce chovaného plemene se tak mohou těšit všichni labužníci. Tím spíš, že kuchaři budou zpracovávat celé zvíře a ke slovu přijdou vedle tradičních steakových řezů – optimálně stařených – také třeba líčka, lýtko nebo oháňka.
Co bude tedy v Bellevue při pratuří večeři k mání? Krom zmíněného například silné consommé ze žeber a oháňky, ravioli plněné konfitem z krku a černými lanýži, tatarák z květové špičky, nakládané houby, ale i ossobuco se šafránovým rizotem a esencí z jehličí.
Ojedinělé atraktivní spojení prehistorického základu v surovině a současných kuchařských trendů na jednom talíři by si neměl nikdo nechat ujít. Menu startuje 19. září a trvá do vyprodání masa, což nemusí být dlouho.
- Stařený T-Bone steak grilovaný na dřevěném uhlí, grenaille brambory, Périgueux omáčka
- Tatarák z květové špičky, nákládané houby, lískooříškový crumble, křepelčí vajíčko
- Ossobuco
- Pratur