FOODOLOGY

Stařený T-Bone steak grilovaný na dřevěném uhlí, grenaille brambory, Périgueux omáčka

Pratur na talíři v Bellevue. Ochutná ho, kdo dřív přijde

Speciálně šlechtěné plemeno skotu se objeví v pražském podniku na mnoho způsobů, jako tatarák, consommé i konfit.

Restaurace se připravují na poprázdninový návrat svých hostí, každá se snaží něčím překvapit. Zatím největší hit nasazují v Bellevue. Petr Bureš a jeho parta chystají vpravdě ojedinělé menu. Hlavním tématem lístku, který bude nabízen od 19. září, je totiž pratur.

Tvora známého z německých bájí na počátku minulého věku přivedli k životu bratři Heklové. Není to sice úplně týž druh, jejich vyšlechtěný pratur se však vyhynulému původnímu plemeni Bos velice blíží. Protože chovné stádo praturů existuje i v Česku a utěšeně se rozrůstá, mohou jeho majitelé (společnost GW Farma) tu a tam některý kus odlovit pro konzumaci.

Na maso polodivoce chovaného plemene se tak mohou těšit všichni labužníci. Tím spíš, že kuchaři budou zpracovávat celé zvíře a ke slovu přijdou vedle tradičních steakových řezů – optimálně stařených – také třeba líčka, lýtko nebo oháňka.

Co bude tedy v Bellevue při pratuří večeři k mání? Krom zmíněného například silné consommé ze žeber a oháňky, ravioli plněné konfitem z krku a černými lanýži, tatarák z květové špičky, nakládané houby, ale i ossobuco se šafránovým rizotem a esencí z jehličí.

Ojedinělé atraktivní spojení prehistorického základu v surovině a současných kuchařských trendů na jednom talíři by si neměl nikdo nechat ujít. Menu startuje 19. září a trvá do vyprodání masa, což nemusí být dlouho.

Čtěte recenzi Bellevue

6. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie