FOODOLOGY

Stařený T-Bone steak grilovaný na dřevěném uhlí, grenaille brambory, Périgueux omáčka

Pratur na talíři v Bellevue. Ochutná ho, kdo dřív přijde

Speciálně šlechtěné plemeno skotu se objeví v pražském podniku na mnoho způsobů, jako tatarák, consommé i konfit.

Restaurace se připravují na poprázdninový návrat svých hostí, každá se snaží něčím překvapit. Zatím největší hit nasazují v Bellevue. Petr Bureš a jeho parta chystají vpravdě ojedinělé menu. Hlavním tématem lístku, který bude nabízen od 19. září, je totiž pratur.

Tvora známého z německých bájí na počátku minulého věku přivedli k životu bratři Heklové. Není to sice úplně týž druh, jejich vyšlechtěný pratur se však vyhynulému původnímu plemeni Bos velice blíží. Protože chovné stádo praturů existuje i v Česku a utěšeně se rozrůstá, mohou jeho majitelé (společnost GW Farma) tu a tam některý kus odlovit pro konzumaci.

Na maso polodivoce chovaného plemene se tak mohou těšit všichni labužníci. Tím spíš, že kuchaři budou zpracovávat celé zvíře a ke slovu přijdou vedle tradičních steakových řezů – optimálně stařených – také třeba líčka, lýtko nebo oháňka.

Co bude tedy v Bellevue při pratuří večeři k mání? Krom zmíněného například silné consommé ze žeber a oháňky, ravioli plněné konfitem z krku a černými lanýži, tatarák z květové špičky, nakládané houby, ale i ossobuco se šafránovým rizotem a esencí z jehličí.

Ojedinělé atraktivní spojení prehistorického základu v surovině a současných kuchařských trendů na jednom talíři by si neměl nikdo nechat ujít. Menu startuje 19. září a trvá do vyprodání masa, což nemusí být dlouho.

Čtěte recenzi Bellevue

6. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie