FOODOLOGY

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.

Řeč je o Galadegustaci více, než 1600 vzorků, která proběhne v rámci festivalu Prague Wine Week 30. ledna 2019. Celý festival potom bude trvat od 28. ledna do 3. února tr..
Krom již zmíněného se v jeho rámci uskuteční i prezentace vítězných vín z XII. ročníku soutěže ve vybraných vinárnách či vinných barech. Navíc se někteří vinaři zúčastní párování s menu, která speciálně pro tento účel připraví některé restaurace.
V roce 2009 činila spotřeba vína na hlavu a rok málo přes šestnáct litrů. Vzhledem k masové podpoře produkce a konzumace vína – jíž je Prague Wine Week významným účastníkem, lze tuto přehlídku považovat za velmi přínosnou. Nejen proto, že v lednu 2018 bylo na galadegustaci možné ochutnat více, než 1640 vzorků.
Co můžeme od festivalu čekat letos? Krom nárůstu počtu účastníků patrně i příliv dalších návštěvníků. ale také tradiční přehlídky spojení vína a gastronomie. Příkladem budiž ochutnávka v baru WINE NOT s lákající nabídkou ve složení: Sommelier Select Müller Thurgau 2016; kabinetní víno, Davinus Sylvánské zelené 2016, pozdní sběr; Davinus Kerner 2016, pozdní sběr; Davinus Superbia Zweigeltrebe barrique 2016, pozdní sběr a Finca Herrera Tempranillo 2014.
Jistě lákající je nabídka speciálních menu, třeba v restauraci La Piccola Perla. Tam se jako partneři jídel představí báječná sicilská vína pod etiketou Fina Vini.
Středeční Galadegustace pak bude jedinečným vyvrcholením festivalu. A sice ne často nabízenou možností ochutnat v jednom čase na jednom místě vína, která se zúčastnila soutěže Prague Wine Trophy. Vinaři při ní představí to nejlepší ze svých sklepů, restaurace se pochlubí svou zkušeností s párováním. A milovníci vína? Ti si jistě nenechají tuto šanci ujít. Navíc, když je  letos zpestřena o účast pěti znamenitých slovenských vinařství pod heslem Masterclass Slovensko – silná sestava.
Je tedy, nač se těšit, proto nezapomeňte: Středa 30. 1. 2019, 16 — 20 h, Jalta Boutique Hotel.

28. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie