FOODOLOGY

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.

Řeč je o Galadegustaci více, než 1600 vzorků, která proběhne v rámci festivalu Prague Wine Week 30. ledna 2019. Celý festival potom bude trvat od 28. ledna do 3. února tr..
Krom již zmíněného se v jeho rámci uskuteční i prezentace vítězných vín z XII. ročníku soutěže ve vybraných vinárnách či vinných barech. Navíc se někteří vinaři zúčastní párování s menu, která speciálně pro tento účel připraví některé restaurace.
V roce 2009 činila spotřeba vína na hlavu a rok málo přes šestnáct litrů. Vzhledem k masové podpoře produkce a konzumace vína – jíž je Prague Wine Week významným účastníkem, lze tuto přehlídku považovat za velmi přínosnou. Nejen proto, že v lednu 2018 bylo na galadegustaci možné ochutnat více, než 1640 vzorků.
Co můžeme od festivalu čekat letos? Krom nárůstu počtu účastníků patrně i příliv dalších návštěvníků. ale také tradiční přehlídky spojení vína a gastronomie. Příkladem budiž ochutnávka v baru WINE NOT s lákající nabídkou ve složení: Sommelier Select Müller Thurgau 2016; kabinetní víno, Davinus Sylvánské zelené 2016, pozdní sběr; Davinus Kerner 2016, pozdní sběr; Davinus Superbia Zweigeltrebe barrique 2016, pozdní sběr a Finca Herrera Tempranillo 2014.
Jistě lákající je nabídka speciálních menu, třeba v restauraci La Piccola Perla. Tam se jako partneři jídel představí báječná sicilská vína pod etiketou Fina Vini.
Středeční Galadegustace pak bude jedinečným vyvrcholením festivalu. A sice ne často nabízenou možností ochutnat v jednom čase na jednom místě vína, která se zúčastnila soutěže Prague Wine Trophy. Vinaři při ní představí to nejlepší ze svých sklepů, restaurace se pochlubí svou zkušeností s párováním. A milovníci vína? Ti si jistě nenechají tuto šanci ujít. Navíc, když je  letos zpestřena o účast pěti znamenitých slovenských vinařství pod heslem Masterclass Slovensko – silná sestava.
Je tedy, nač se těšit, proto nezapomeňte: Středa 30. 1. 2019, 16 — 20 h, Jalta Boutique Hotel.

28. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice