Polární treska potřetí v Kampa Parku
Potřetí mohou milovníci rybích pochoutek navštívit restauraci Kampa Park a užít si tam vyladěné menu z tresky polární. Ryba migrující severními vodami, jejíž lov je povolen pouze po dobu prvních tří měsíců v roce skýtá totiž mimořádné sousto. Pevné maso není díky životu v ledových podmínkách nijak moc tučné – s výjimkou jater – a pečlivě připraveno nabízí znamenité krmě. Navíc se z ryby těží i jiné její části a menu je tedy překvapivě pestré a chuťově oslovující.
Marek Raditsch se nechal inspirovat v řadě znamenitých norských a švédských restaurací, a spolu s Milanem Sedlákem připravili autentické menu, jehož položky dávají vyniknout kvalitám u nás nepříliš frekventované ryby.
Vedle jater s jarní cibulkou a křupavým chlebem, kdy právě plátek chipsu stáhne přebytek tukového projevu, a cibulka potom dodá masu svěží tah, jistě zaujme krémová polévka z polární tresky s račími ocásky a zeleninou. Jemná s elegantně vykrouženými chutěmi, kde kuchař ozvláštnil – příjemně, nutno říci – její projev patrnými doteky asijských koření. Sousto dostalo další rozměr a polévka oproti loňsku při stejné vydatnosti ožila a v celkovém projevu pocitově „zeštíhlela“.
V celém dalším pokračování gradoval příjemný pocit z obmyslné sestavy menu a jeho vnímavé přípravy. U hlavního chodu, pečené polární tresky s ragú ze zelené čočky, omáčkou ze srdcovek a lyonskými bramborami, se o rozšíření vjemových mantinelů konzumenta postaral právě elegantní vstup čočky. Spolu s omáčkou protáhl dohru o dlouhé, patru lahodící odcházení vyvážené skrumáže chutí.
Čtyřchodové menu, které určitě stojí za vyzkoušení nabízejí v Kampa Parku za 1350 korun a vychutnat si ho můžete do skončení lovu tresky polární, to je do března.
Skrei menu Kampa Park 2015
Amuse bouche – Játra z tresky polární s jarní cibulkou a křupavým chlebem
Předkrm – Smažené jazýčky z tresky polární se salátkem z červené řepy a koprovým aioli
Polévka – Krémová polévka z polární tresky s račími ocásky a zeleninou
Hlavní chod – Pečená treska polární s ragú ze zelené čočky, omáčkou ze srdcovek a lyonskými bramborami
Dezert – Rýže a la Malta s mandlemi, malinovou omáčkou a sorbetem
- Kampa Park – zimní zahrada
- Kampa Park – Rýže á la Malta s malinovou omáčkou a mandemi
- Kampa Park – Pečená treska polární
- Kampa Park – Milan Sedlák (vlevo) a Marek Raditsch
- Kampa Park – Játra z tresky polární