FOODOLOGY

Gérard Vives a Zdeněk Pohlreich

Pohlreich s pepřovým králem experimentovali s pepřem

Menu sestavené Zdeňkem Pohlreichem a Gérardem Vivesem ukázalo, jak chuťově zajímavé může být zdánlivě známé koření.

Francouzský šéfkuchař Gérard Vives a Zdeněk Pohlreich spolu postavili menu, jehož tématem byl pepř. Účelem setkání kuchařů bylo ukázat, jak atraktivní mohou být variace pepřů a nakolik okouzlující chuťové kombinace notoricky známé koření skýtá.

V menu, které pánové připravili, se objevily překvapivé kombinace využívající druhy pepře z celého světa. Zvláště zaujala foie gras na perníkovém toustu doprovázená divokým černým pepřem z Madagaskaru s náznakem citrusů, ovoce a květin. Jako dezert pánové podávali rozpečený plátek ananasu a citrónovou omáčku, na který Vives použil Mélange Poissons, směs pepřů, která je díky chuti anýzu a ovocných tónů ideální na ochucení pokrmů z ryb. A jak se ukázalo, i z ananasu.

K dispozici měli přítomní i několik mixů na baru, kupříkladu osvěžující nápoj připravený na bázi ginu s jahodami a samozřejmě s pepřem. V tomto případě červeným kambodžským s velmi silným aroma.

Vives ve svém obchodě Comptoir des Poivres (Pokladnice pepřů) v západofrancouzském městečku Ancenis nabízí také třeba šafrán ze čtyř zemí původu, nebo badyán z Číny. Novinkou mezi pepři je Tasmania Lanceolata, druh používaný australskými domorodci. Prahu navštívil Gérard Vives, přezdívaný pepřový král, na pozvání společnosti Potten & Pannen – Staněk, která představila novou generaci mlýnku na pepř značky Peugeot Zanzibar.

27. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice