FOODOLOGY

Gérard Vives a Zdeněk Pohlreich

Pohlreich s pepřovým králem experimentovali s pepřem

Menu sestavené Zdeňkem Pohlreichem a Gérardem Vivesem ukázalo, jak chuťově zajímavé může být zdánlivě známé koření.

Francouzský šéfkuchař Gérard Vives a Zdeněk Pohlreich spolu postavili menu, jehož tématem byl pepř. Účelem setkání kuchařů bylo ukázat, jak atraktivní mohou být variace pepřů a nakolik okouzlující chuťové kombinace notoricky známé koření skýtá.

V menu, které pánové připravili, se objevily překvapivé kombinace využívající druhy pepře z celého světa. Zvláště zaujala foie gras na perníkovém toustu doprovázená divokým černým pepřem z Madagaskaru s náznakem citrusů, ovoce a květin. Jako dezert pánové podávali rozpečený plátek ananasu a citrónovou omáčku, na který Vives použil Mélange Poissons, směs pepřů, která je díky chuti anýzu a ovocných tónů ideální na ochucení pokrmů z ryb. A jak se ukázalo, i z ananasu.

K dispozici měli přítomní i několik mixů na baru, kupříkladu osvěžující nápoj připravený na bázi ginu s jahodami a samozřejmě s pepřem. V tomto případě červeným kambodžským s velmi silným aroma.

Vives ve svém obchodě Comptoir des Poivres (Pokladnice pepřů) v západofrancouzském městečku Ancenis nabízí také třeba šafrán ze čtyř zemí původu, nebo badyán z Číny. Novinkou mezi pepři je Tasmania Lanceolata, druh používaný australskými domorodci. Prahu navštívil Gérard Vives, přezdívaný pepřový král, na pozvání společnosti Potten & Pannen – Staněk, která představila novou generaci mlýnku na pepř značky Peugeot Zanzibar.

27. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu