Pohlreich s pepřovým králem experimentovali s pepřem
Menu sestavené Zdeňkem Pohlreichem a Gérardem Vivesem ukázalo, jak chuťově zajímavé může být zdánlivě známé koření.
Francouzský šéfkuchař Gérard Vives a Zdeněk Pohlreich spolu postavili menu, jehož tématem byl pepř. Účelem setkání kuchařů bylo ukázat, jak atraktivní mohou být variace pepřů a nakolik okouzlující chuťové kombinace notoricky známé koření skýtá.
V menu, které pánové připravili, se objevily překvapivé kombinace využívající druhy pepře z celého světa. Zvláště zaujala foie gras na perníkovém toustu doprovázená divokým černým pepřem z Madagaskaru s náznakem citrusů, ovoce a květin. Jako dezert pánové podávali rozpečený plátek ananasu a citrónovou omáčku, na který Vives použil Mélange Poissons, směs pepřů, která je díky chuti anýzu a ovocných tónů ideální na ochucení pokrmů z ryb. A jak se ukázalo, i z ananasu.
K dispozici měli přítomní i několik mixů na baru, kupříkladu osvěžující nápoj připravený na bázi ginu s jahodami a samozřejmě s pepřem. V tomto případě červeným kambodžským s velmi silným aroma.
Vives ve svém obchodě Comptoir des Poivres (Pokladnice pepřů) v západofrancouzském městečku Ancenis nabízí také třeba šafrán ze čtyř zemí původu, nebo badyán z Číny. Novinkou mezi pepři je Tasmania Lanceolata, druh používaný australskými domorodci. Prahu navštívil Gérard Vives, přezdívaný pepřový král, na pozvání společnosti Potten & Pannen – Staněk, která představila novou generaci mlýnku na pepř značky Peugeot Zanzibar.