FOODOLOGY

Plzeňský ležák a Zlatý tygr – sto padesát let spolu

Prvního prosince 2014 dostala pražská pivnice U Zlatého Tygra krásný dárek k 150 letům své existence. Za podpory společnosti Plzeňský Prazdroj vydalo nakladatelství Sanch knihu Lukáše Berného Kde pijí múzy. Jde o první díl uvažované edice Za kumštem po lokálech.

Mezi slavnými štamgasty je v knize vedle Bohumila Hrabala, hosta z nejvýznamnějších, jehož sté výročí narození si letos připomínáme, zmíněn krom jiných i Josef Kajetán Tyl. Není to ale kniha jen o významných hostech z uměleckých kruhů. Připomíná i poctivé hostinské řemeslo a mnoho těch, kteří se svou prací na druhé straně výčepního pultu podíleli na tom, že se ona místa stala a zůstávají součástí kulturního dědictví národa.

Publikace dále obsahuje řadu fotografií a historických dokumentů, jimiž dokazuje význam této věhlasné pivnice. A do značné míry vysvětluje nezastupitelnost a jedinečnost Zlatého tygra coby reprezentanta typické české pivní kultury tak, jak je dnes k vidění už jen na velice málo místech.

 

5. 12. 2014

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie