FOODOLOGY

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Jaro dosáhlo i do restaurace Triton v podzemí hotelu Adria a inspirovalo šéfkuchaře Tomáše Horáka k pestrému Velikonočnímu menu.
Už úvod, úhoř na dva způsoby s rozmáchlým doprovodem, korunovaným želé z u nás nepříliš známého pomerančového likéru, otevře stavidla vašich chutí naplno. Přes všechny další chody vás bude provázet právě ona přečetná účast použitých vstupů. Pestré kreace na talířích dávají možnost potěšit se i zrakem. Jakoby se Horák inspiroval zdobným, filigránsky vyvedeným antickým příběhem na zdech sálu. Jakkoliv se od používání širokého spektra surovin ustupuje, tvrdošíjně na nich lpí. A sestavy krmí mu povedeně ladí.
Z Tritonu se stává další článek na řetězci restaurací s vysokou kuchyní, nenechte si proto Velikonoční, nebo další vymazlená meníčka – L’Atelier Gourmet Menu, České Modern Art menu či Candlelight menu – ujít. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Jsme ale pár dní před Velikonocemi, nahlédněme tedy, co Tomáš Horák připravil právě pro tyto svátky:

Amouse bouche
– úhoř na dva způsoby/uzená šlehačka/okurka/ hruška-vanilka/petrželka/šafrán/Bauchant Orange želé
Ryzlink Vlašský – pozdní sběr, Mikros vín, Mikulov (0,1l)
– červená řepa / Kozí sýr / Cassis / Cr?me fraiche / Bylinky / Krutóny
– pomalu pečená perlička se špekovým obalem, dýňové pyré, Cassis jus, plněný smrž, hrášek, zelený chřest
Frankovka Rosé – kabinet, Vinařství Mádlová, Velké Bílovice (0,1l)
– lemon – Yuzu Tarte / Mango / Tahiti Vanille / Citrónový chips
Pálava – výběr z hroznů, Vinařství Lechovice, Znojemská podoblast (0,5 dl)

16. 4. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie