FOODOLOGY

Temple Smoke

Párování po asijsku: Asian Temple ladí drinky k pokrmům

Restaurace v pražské Bílkově ulici přichází s nevšedním konceptem. K nabízeným pokrmům vytvořili na míru nápoje.

Upozornit na sebe není v dnešní době pro restaurace jednoduché. Zaujmout hosty prostředím i poctivě odvedenými jídly je samozřejmostí, ale jak dát najevo, že se snaží o něco speciálního? Z řady desítek a stovek podniků vystoupí, teprve když přijdou s něčím originálním. V Asian Temple využili současné obliby párování čehokoliv s čímkoliv.

Novým projektem s názvem Symfonie je série drinků, které vznikly kvůli tomu, aby co nejlépe chuťově ladily s pokrmy na tamním lístku. Kromě maître d´hotel podniku Martina Blažka se na něm podílel šéfkuchař Ari Munandar a Achim Šipl, odborník na mixologii a barman Asian Templu. Společným dílem je slušná baterie necelých třiceti drinků.

Protože naladit konkrétní nápoj ke každému z pokrmů by vzhledem k širokospektrální skladbě chutí bylo zřejmě nereálné, Šipl vytvořil drinky podle skupin pokrmů, k nimž se nejlépe hodí. Jedny dobře pasují k předkrmům či amuse bouche, takže jsou jedním slovem aperitivní. V repertoáru baru najdete i takzvané fresh life mixy, signature drinky Asian Temple, nebo nápoje digestivní. Dostalo se i na speciální kávu.

Párování po asijsku vypadá v praxi následovně: třeba saláty kimči nebo wakame se mají rády s koktejlem Martini Dry infúzovaným rýžovým čajem genmaiča. Křupavé šťavnaté jarní závitky unesou důraznější podporu, takže se k nim hodí například Temple Smoke. Chuťově stejně obsažný jako rolky sestává z rumu don Papa, Campari, červeného Cinzana a třešňového bitteru. Pro zvýraznění projevu je sklenice nakouřená dýmem z limetkových listů. Dovedete si představit ten bábel všech chutí, které se v kombinaci uplatňují?

Ze signature drinků zaujme Asian box. Servírují jej v krabici původně sloužící k tomu, aby si v nich hosté odnášeli jídlo s sebou. Nejde přitom o laciný vnější efekt. Obsah je díky tomu svěží kombinací rumu, mandarinek, koriandru a litchi. Asian Street Train je zase spojením vodky, yuzu, soli a zázvorové limonády. A překvapující chutí osloví rovněž tonik s kávou, který se díky přítomnosti výrazně hořkých složek doplněných citrusovým dotekem báječně hodí coby digestiv. Tento drink je možné dostat jako lihuprostý, existuje však i jeho ostrá verze forsážovaná ginem.

Asian Temple nabízí i džusy z čerstvého ovoce, domácí ledový čaj, kokosovou vodu z mladého ořechu, jednoodrůdové vinné šťávy nebo sójové mléko bez laktózy. Tím však už se však od jiných podniků příliš neliší. Přehlídka drinků dělaných s nadsázkou na míru však v sobě ukrývá i jisté nebezpečí. Jakmile se totiž usadíte u jednoho ze dvou zdejších barů, hrozí, že se už ze židličky nezvednete a jinde nevídaný repertoár barového listu projedete od A do Z.

28. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie