FOODOLOGY

Temple Smoke

Párování po asijsku: Asian Temple ladí drinky k pokrmům

Restaurace v pražské Bílkově ulici přichází s nevšedním konceptem. K nabízeným pokrmům vytvořili na míru nápoje.

Upozornit na sebe není v dnešní době pro restaurace jednoduché. Zaujmout hosty prostředím i poctivě odvedenými jídly je samozřejmostí, ale jak dát najevo, že se snaží o něco speciálního? Z řady desítek a stovek podniků vystoupí, teprve když přijdou s něčím originálním. V Asian Temple využili současné obliby párování čehokoliv s čímkoliv.

Novým projektem s názvem Symfonie je série drinků, které vznikly kvůli tomu, aby co nejlépe chuťově ladily s pokrmy na tamním lístku. Kromě maître d´hotel podniku Martina Blažka se na něm podílel šéfkuchař Ari Munandar a Achim Šipl, odborník na mixologii a barman Asian Templu. Společným dílem je slušná baterie necelých třiceti drinků.

Protože naladit konkrétní nápoj ke každému z pokrmů by vzhledem k širokospektrální skladbě chutí bylo zřejmě nereálné, Šipl vytvořil drinky podle skupin pokrmů, k nimž se nejlépe hodí. Jedny dobře pasují k předkrmům či amuse bouche, takže jsou jedním slovem aperitivní. V repertoáru baru najdete i takzvané fresh life mixy, signature drinky Asian Temple, nebo nápoje digestivní. Dostalo se i na speciální kávu.

Párování po asijsku vypadá v praxi následovně: třeba saláty kimči nebo wakame se mají rády s koktejlem Martini Dry infúzovaným rýžovým čajem genmaiča. Křupavé šťavnaté jarní závitky unesou důraznější podporu, takže se k nim hodí například Temple Smoke. Chuťově stejně obsažný jako rolky sestává z rumu don Papa, Campari, červeného Cinzana a třešňového bitteru. Pro zvýraznění projevu je sklenice nakouřená dýmem z limetkových listů. Dovedete si představit ten bábel všech chutí, které se v kombinaci uplatňují?

Ze signature drinků zaujme Asian box. Servírují jej v krabici původně sloužící k tomu, aby si v nich hosté odnášeli jídlo s sebou. Nejde přitom o laciný vnější efekt. Obsah je díky tomu svěží kombinací rumu, mandarinek, koriandru a litchi. Asian Street Train je zase spojením vodky, yuzu, soli a zázvorové limonády. A překvapující chutí osloví rovněž tonik s kávou, který se díky přítomnosti výrazně hořkých složek doplněných citrusovým dotekem báječně hodí coby digestiv. Tento drink je možné dostat jako lihuprostý, existuje však i jeho ostrá verze forsážovaná ginem.

Asian Temple nabízí i džusy z čerstvého ovoce, domácí ledový čaj, kokosovou vodu z mladého ořechu, jednoodrůdové vinné šťávy nebo sójové mléko bez laktózy. Tím však už se však od jiných podniků příliš neliší. Přehlídka drinků dělaných s nadsázkou na míru však v sobě ukrývá i jisté nebezpečí. Jakmile se totiž usadíte u jednoho ze dvou zdejších barů, hrozí, že se už ze židličky nezvednete a jinde nevídaný repertoár barového listu projedete od A do Z.

28. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice