FOODOLOGY

ovoce

Ovoce nejen jako symbol léta

S létem přicházejí ke slovu postupně různé druhy ovoce. Vrcholí doba třešní a višní, do centra zájmu se dostaly jahody. Na řadě jsou i maliny, ostružiny, angrešt, postupně také všechny lesní plody. Zkrátka ovoce je hlavním tématem prázdnin.

ovoce

Samozřejmě to není jen o jeho konzumaci v čerstvém stavu, jakým je třeba dobrodružné téma  „zakázané ovoce“ při prázdninovém česání dětí v cizích zahradách. Je i základem spousty sorbetů a zmrzlin, objevuje se  v kuchyních, a to při nejrůznějších úpravách.

Se začátkem léta tak odstartoval čas vlastně všech druhů ovoce. Ke slovu se přihlásily rybízy a josta, objevují se první blumy, špendlíky. Potom přijdou jádroviny, u nás jsou to především jablka a hrušky, jak rané tak pozdní. A také slívy a švestky.

ovoce

Ovoce je součástí tepelně připravených jídel, nejvíce v různých provedeních ovocných knedlíků. Jsou tu palačinky, do kurzu se dostaly studené ovocné polévky. To ale není všechno, připravuje se i pro jeho použití v čase, kdy vegetační období pomine. Suší se, hospodyňky chystají řadu marmelád,  povidel, prosazují se přírodní sirupy. Ať už s cukrem, či bez něj. Nové technologie přinesly nové možnosti zpracování, nicméně při generační inklinaci ke zdravému způsobu života nabývá stále většího významu konzervace našich babiček, bez přidaných „éček“ a jiných vylepšení. Vždyť vedle osvěžující chuti plné léta je to obsah vitamínů, vláknin, minerálů a stopových prvků, co dělá z ovoce přirozený zdroj užitečných živin. A právě díky možností trvanlivých úprav ho můžeme využívat podle potřeby po celou sezonu.

ovoce

Když je většina ovoce usušena, zkompotována, zpracována na sirupy a já nevím, na co všechno dalšího, a doma není jediná volná sklenice, ještě není konec. Přichází čas tatínků. Ti se postarají o nesebrané  přezrávající ovoce prakticky všeho druhu. Nejprve pro zakládání, míchání a hlídání kvasu. Když potom přijde ten správný čas a v okolí pálenic se rozšíří ona všeslibující vůně, je to signál k pozvolnému utichání všech aktivit spojených s úrodou ovoce. A čekání na první ochutnávky, které ukážou, jak pečlivě se všichni přípravám věnovali. Chlapi jistě stejně důsledně jako maminky svým kompotům, zavařeninám a třeba křížalám.

zavařeniny

V zimě potom můžeme díky takto vytvořené zásobárně zdraví nerušeně holdovat dnes tolik populárním trendům o jeho péči.

22. 7. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice