FOODOLOGY

ovoce

Ovoce nejen jako symbol léta

S létem přicházejí ke slovu postupně různé druhy ovoce. Vrcholí doba třešní a višní, do centra zájmu se dostaly jahody. Na řadě jsou i maliny, ostružiny, angrešt, postupně také všechny lesní plody. Zkrátka ovoce je hlavním tématem prázdnin.

ovoce

Samozřejmě to není jen o jeho konzumaci v čerstvém stavu, jakým je třeba dobrodružné téma  „zakázané ovoce“ při prázdninovém česání dětí v cizích zahradách. Je i základem spousty sorbetů a zmrzlin, objevuje se  v kuchyních, a to při nejrůznějších úpravách.

Se začátkem léta tak odstartoval čas vlastně všech druhů ovoce. Ke slovu se přihlásily rybízy a josta, objevují se první blumy, špendlíky. Potom přijdou jádroviny, u nás jsou to především jablka a hrušky, jak rané tak pozdní. A také slívy a švestky.

ovoce

Ovoce je součástí tepelně připravených jídel, nejvíce v různých provedeních ovocných knedlíků. Jsou tu palačinky, do kurzu se dostaly studené ovocné polévky. To ale není všechno, připravuje se i pro jeho použití v čase, kdy vegetační období pomine. Suší se, hospodyňky chystají řadu marmelád,  povidel, prosazují se přírodní sirupy. Ať už s cukrem, či bez něj. Nové technologie přinesly nové možnosti zpracování, nicméně při generační inklinaci ke zdravému způsobu života nabývá stále většího významu konzervace našich babiček, bez přidaných „éček“ a jiných vylepšení. Vždyť vedle osvěžující chuti plné léta je to obsah vitamínů, vláknin, minerálů a stopových prvků, co dělá z ovoce přirozený zdroj užitečných živin. A právě díky možností trvanlivých úprav ho můžeme využívat podle potřeby po celou sezonu.

ovoce

Když je většina ovoce usušena, zkompotována, zpracována na sirupy a já nevím, na co všechno dalšího, a doma není jediná volná sklenice, ještě není konec. Přichází čas tatínků. Ti se postarají o nesebrané  přezrávající ovoce prakticky všeho druhu. Nejprve pro zakládání, míchání a hlídání kvasu. Když potom přijde ten správný čas a v okolí pálenic se rozšíří ona všeslibující vůně, je to signál k pozvolnému utichání všech aktivit spojených s úrodou ovoce. A čekání na první ochutnávky, které ukážou, jak pečlivě se všichni přípravám věnovali. Chlapi jistě stejně důsledně jako maminky svým kompotům, zavařeninám a třeba křížalám.

zavařeniny

V zimě potom můžeme díky takto vytvořené zásobárně zdraví nerušeně holdovat dnes tolik populárním trendům o jeho péči.

22. 7. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu